Klete Keller je bil član ameriške sanjske ekipe na olimpijskih igrah 2004 in 2008. Foto: AP
Klete Keller je bil član ameriške sanjske ekipe na olimpijskih igrah 2004 in 2008. Foto: AP

38-letnega Kellerja, ki je osvojil dve olimpijski zlati medalji v štafetah z Michaelom Phelpsom in Ryanom Lochtejem, so prek posnetkov na družbenih omrežjih prepoznali njegovi nekdanji ekipni kolegi in trenerji, poroča New York Times.

Sorodna novica Prijeli goloprsega protestnika z rogovi in tatu govorniškega odra

Kellerja sicer na omenjenih posnetkih ni videti med kakim nasilnim dejanjem, je pa bil med množico privržencev Donalda Trumpa, ki ji je uspelo priti v kongres. V izgredih je umrlo pet ljudi.

Kellerja je prepoznalo več njegovih nekdanjih plavalnih kolegov in trenerjev na posnetku, ki ga je na Twitterju objavil novinar konservativnega novičarskega portala Townhall Julio Rosas.

Kot poroča New York Times, Kellerja ni bilo težko prepoznati, saj je nosil jakno olimpijske reprezentance, zaščitna maska proti koronavirusu, ki jo je nosil, pa mu je povsem zlezla z obraza.

Izbrisal družbena omrežja

Keller med izgredniki. Foto: YouTube
Keller med izgredniki. Foto: YouTube

Posnetek je nemudoma zakrožil znotraj plavalne skupnosti, Kellerja pa je oblastem prijavilo "več ljudi".

Potem ko je posnetek v ponedeljek prišel na dan, je Keller izbrisal vsa svoja družbena omrežja, je pa bil, glede na svoje pretekle objave, odkrit Trumpov podpornik. Nekdanji plavalec iz Las Vegasa zadeve še ni komentiral.

Ameriško pravosodno ministrstvo in FBI še naprej iščeta udeležence srednega vdora v kongres. Kot so jim zagotovili, bodo izgrednike izsledili in proti njim vložili obtožnice.

Nekatere najbolj prepoznavne obraze protestov, kot so moški v krznu z bizonovimi rogovi, moški, ki je izmaknil govorniški oder Nancy Pelosi, in moški, ki je zasedel njeno pisarno, so že prijeli.

Peter Vanderkaay, Keller, Lochte in Phelps. Foto: AP
Peter Vanderkaay, Keller, Lochte in Phelps. Foto: AP

Od zlata do brezdomstva

Sorodna novica Po novem incidentu Ryan Lochte na zdravljenje zaradi alkoholizma

Keller je bil član ameriške plavalne ekipe na olimpijskih igrah leta 2000, 2004 in 2008. V svoji olimpijski karieri je osvojil pet medalj, vključno z dvema zlatima kot član štafete 4 x 200 metrov, v kateri so plavali še Phelps, Lochte in Peter Vanderkaay. Ekipa je bila najboljša tako v Atenah leta 2004 kot štiri leta pozneje v Pekingu.

Po olimpijskih igrah leta 2008 se je Keller naglo in skoraj povsem izgubil – leta 2014 je v intervjuju dejal, da ne ve, kje so njegove olimpijske medalje, istega leta je žena vložila zahtevek za ločitev, zatem pa je Keller približno leto dni živel v avtomobilu kot brezdomec. Štiri leta ni imel pravice do obiskov svojih treh otrok, nekdanji ženi pa je bil dolžan za preživnino.

Nazaj na noge mu je pomagala sestra, začel je poučevati plavanje, v zadnjem času pa je delal za nepremičninsko podjetje v Koloradu, ki pa je v torek sporočilo, da je Keller dal odpoved.