Ryan Lochte je eden najuspešnejših plavalcev vseh časov, a zasebno kar pogosto zabrede v težave. Foto: AP
Ryan Lochte je eden najuspešnejših plavalcev vseh časov, a zasebno kar pogosto zabrede v težave. Foto: AP
Zaradi incidenta na olimpijskih igrah v Riu leta 2016 je bil Lochte za deset mesecev suspendiran, izgubil je tudi pokrovitelje. Foto: AP
Lochte velja za plejboja med plavalci ‒ leta 2012 je celo dobil svoj resničnostni šov, ki pa je imel zelo kratek rok trajanja. Foto: AP
Plavalec pravi, da je z rojstvom sina našel smisel življenja ‒ in motivacijo za nadaljevanje kariere. Foto: Instagram

Do odločitve, da poišče pomoč, je privedel zadnji Lochtejev incident, ko je skušal v pijanem stanju sesuti hotelska vrata.

"Ryan se že vrsto let bori z zasvojenostjo z alkoholom in žal se je to pri njem sprevrglo v uničevalni vzorec vedenja," je za TMZ povedal Lochtejev odvetnik Jeff Ostrow.

34-letni plavalec, ki se z 12 olimpijskimi medaljami na večni lestvici uvršča le za rojaka Michaela Phelpsa, je bil v četrtek v zgodnjih jutranjih urah vpleten v z alkoholom podprt incident, med katerim je skušal vdreti v svojo hotelsko sobo v Newport Beachu v Kaliforniji.

Zaradi Lochtejevega vedenja je hotelska uprava poklicala policijo, ki pa plavalca nazadnje ni aretirala, sam pa je situacijo z upravo zgladil. Je pa incident Lochteja streznil do te mere, da se je odločil poiskati pomoč.

"Priznava, da potrebuje profesionalno pomoč, da bi lahko premagal svojo težavo, zato gre na zdravljenje takoj," je sporočil odvetnik. "Ryan ve, da je zanj nujno potrebno, da to bolezen premaga, če se hoče v prihodnosti ogniti slabim odločitvam, če hoče biti dober oče in mož ter če hoče doseči svoj cilj, da se vrne na svetovni vrh na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020."

"Lochtegate" v Riu
Do dogodka v Newport Beachu prihaja le nekaj tednov za tem, ko se je Lochte poročil s Playboyevo zajčico Kaylo Rae Reid, s katero ima leto dni starega sinčka Caidna.

To sicer nikakor ni prvič, da bi Lochtejevo popivanje terjalo davek. Leta 2016 so ga aretirali med olimpijskimi igrami v Riu de Janeiro, ko je z moštvenimi kolegi zvandaliziral bencinsko črpalko, nato pa o dogodku lagal in si izmislil, da so jih oropali neznani oboroženi storilci.

Posnetki nadzornih kamer so takoj razkrili pravo zgodbo, dogodek, znan kot "Lochtegate", pa je dvignil veliko prahu in ogorčenja javnosti, Lochteja je ameriška plavalna zveza suspendirala za 10 mesecev, izgubil je tudi pokrovitelje.

Razmišljal o samomoru
Lani ga je sodišče sicer oprostilo, a je brazilsko vrhovno sodišče junija oprostilno obsodbo razveljavilo. "Po Riu sem bil verjetno najbolj osovražen človek na svetu. Imel sem dneve, ko sem samo jokal in si mislil, da če se nikdar več ne zbudim, bo povsem v redu," je povedal lani v intervjuju za ESPN.

Na vprašanje, ali to pomeni, da je razmišljal o samomoru, je Lochte prikimal. "Bil sem na tem, da na klin obesim svoje celotno življenje."

Nekaj mesecev po Riu se je zaročil, sam pa pravi, da se mu je življenje z rojstvom sina lani junija povsem spremenilo in spremenilo njega.

"Iskreno, razlog, zakaj sem se vrnil, je Caiden. V plavanju sem si želel doseči še več, a moje srce ni bilo pri stvari. In potem sva izvedela, da bova starša, in ko se je Caiden rodil, sem si rekel, to je to. To sem potreboval," je povedal za USA Today. "In ta iskrica je iskrica, ki je nikdar nisem imel v vsem svojem življenju. Ne znam razložiti. Zdaj sem bolj zagnan kot kadar koli poprej."

Ponovno ga je polomil
Lochte se je v bazen vrnil avgusta lani, a je to poletje spet zabredel v težave, ko je prekršil pravila ameriške protidopinške agencije in objavil fotografijo sebe z nedovoljeno infuzijo, za katero ni imel zdravniškega dovoljenja, zato so ga suspendirali za 14 mesecev.

Suspenz poteče julija 2019 in bi lahko ogrozil njegova prizadevanja, da se uvrsti v olimpijsko ekipo.

Lochte je takrat pojasnil, da je infuzijo z vitamini B-kompleksa vzel zato, da se od žene in sina ne bi nalezel bolezni. "Pravila so pravila in sprejemam, da je šlo za tehnično kršitev. Upam, da se bodo ostali športniki iz moje napake naučili," je povedal za AP.

To je bil že drugi Lochtejev suspenz v manj kot dveh letih.

View this post on Instagram

Yesterday was rehearsal dinner today wedding! Everything turned out amazing by @chardphoto #bigday #wedding

A post shared by Ryanlochte (@ryanlochte) on Sep 20, 2018 at 9:16am PDT