Na Met Gali 2019. Foto: EPA
Na Met Gali 2019. Foto: EPA

Nicki Minaj, s pravim imenom Onika Tanya Maraj-Petty, se letos ni udeležila prireditve Met Gala, razlog pa je tičal tudi v tem, da so za vstop zahtevali potrdilo o cepljenju proti covidu-19. "Če se bom šla cepit, se ne bom šla za Met Galo. Šla se bom, ko bom menila, da sem se o tem dovolj poučila," je povedala raperka, ki je sledilce pozvala, naj vestno nosijo ustrezne maske, in poudarila, naj se v cepljenje ne pustijo prisiliti, ampak naj to storijo le, če jim je ob tem lagodno. Sama ne nasprotuje cepljenju, namerava se cepiti, saj si želi oditi na turnejo.

38-letnica, ki se je rodila v glavnem mestu Trinidada in Tobaga, je dejala, da na dogodek ni želela odpotovati tudi zaradi svojega otroka, s svojimi izjavami na družbenem omrežju Twitter pa je dvignila veliko prahu. Med drugim je delila tudi anekdoto – njen bratranec naj se ne bi želel cepiti, saj je njegov prijatelj po cepljenju proti covidu-19 postal impotenten. "Njegovi testisi so otekli, bil je le nekaj tednov pred poroko, dekle pa je zdaj poroko odpovedalo," je zapisala glasbenica.

Objava, da cepivo proti covidu-19 povzroča impotenco, je sprožila mednarodni val ogorčenja, na zapis so se odzvali tudi zdravstveni strokovnjaki. "Ne obsojam je, vendarbi lahko dvakrat premislila o širjenju informacij, ki nimajo nobene verodostojne podlage," je dejal Anthony Fauci, ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni. Ob tem je poudaril, da ni dokazov, da se kaj takega lahko zgodi. "Na družbenih omrežjih je veliko nepravilnih informacij, edini način, da jim kljubujemo, je, da zagotovimo veliko pravilnih podatkov in ovržemo tovrstne trditve," je še dejal.

Preverjanje trditve naj bi bila potrata časa

 Terrence Deyalsingh. Foto: Reuters
Terrence Deyalsingh. Foto: Reuters

Napačno trditev o tem, da so moškemu v otoški državi zaradi cepiva otekla moda, je kritiziral tudi Terrence Deyalsingh, minister za zdravje Trinidada in Tobaga. Preden so se na informacije v objavi Nicki Minaj odzvali, so morali preveriti, ali izjava drži. "Na žalost smo za preverjanje lažne trditve porabili veliko časa in energije," je priznal Deyalsingh, ki je objavo oklical za popolno potrato časa in dodal, da se do zdaj podatki niso izkazali za resnične, ker pa ima raperka velik vpliv na družbenih omrežjih, so informacije otežile njihovo delo.

Nicki Minaj je dejala, da naj bi jo, potem ko je o cepivu izrazila dvome, Bela hiša povabila na obisk. Udeležbo je javno že potrdila, napovedala pa je, da se bo po zgledu lika iz filma Blondinka s Harvarda (Legally Blonde) v celoti oblekla v rožnato.

Predstavniki Bele hiše so poudarili, da v mislih niso imeli osebnega obiska, temveč pogovor s strokovnjakom. "Kot smo to ponudili drugim, smo tudi Nicki Minaj povabili na telefonski pogovor z enim od naših zdravnikov, da ji odgovori na vprašanja, ki jih ima o varnosti in učinkovitosti cepiv," so povedali in dodali, da je cilj izobraževanje o javnem zdravju in zatiranje širjenja napačnih informacij.