Foto: EPA
Foto: EPA

Knjigo The Divider: Trump v Beli hiši, 2017–2021 sta skupaj napisala glavni dopisnik New York Timesa iz Bele hiše Peter Baker in novinarka ter analitičarka New Yorkerja in CNN-a Susan Glasser. Informacije za knjigo sta nabrala v številnih pogovorih z njegovimi sodelavci in tudi v dveh intervjujih z nekdanjim predsednikom na njegovi zasebni rezidenci Mar-a-Lago na Floridi.

Baker in Glasser pišeta, da so bile številne govorice in vzroki zaskrbljenosti med Trumpovimi sodelavci še bližje resničnosti, kot so poročali doslej. Številni njegovi sodelavci so tako v štirih letih ob njem skušali preprečiti katastrofo, poroča CNN.

Melania: Zafrknil boš. To moraš jemati bolj resno.

Soproga Melania Trump je bila osebno zaskrbljena nad Trumpovim upravljanjem države med pandemijo covida-19. "Zafrknil boš. To je resno. Res bo hudo, to moraš jemati bolj resno," naj bi mu rekla sredi epidemije. "Preveč te skrbi, pozabi na to," ji je odvrnil mož.

Melania je nato za pomoč pri prepričevanju Trumpa, naj pandemijo vzame bolj resno, zaprosila tudi nekdanjega guvernerja New Jerseya Chrisa Christija, ki je kljub občasnim kritikam Trumpa ohranil tesne vezi z Belo hišo. Tudi Trumpovi najtesnejši zavezniki naj bi predsednika v začetku zdravstvene krize rotili, naj jo jemlje bolj resno.

Grenlandija – največji otok na svetu. Foto: Reuters
Grenlandija – največji otok na svetu. Foto: Reuters

"Zakaj nimamo Grenlandije?"

V knjigi novinarja sicer podrobno opišeta še več drugih Trumpovih skorajda humornih incidentov. Eden takšnih je tudi poskus nakupa Grenlandije, danskega ozemlja na skrajnem severu, za kar naj bi Trumpa skušal prepričati njegov bogati prijatelj, kozmetični oligarh Ron Lauder.

"Rekel sem si 'zakaj tega nimamo?' Pogledam na zemljevid. Sem načrtovalec nepremičnin, pogledam v vogal in rečem: 'Moram dobiti tisto trgovino za stavbo, ki jo gradim'. To (z Grenlandijo, op. a.) ni tako drugače," je dejal Trump avtorjema knjige.

Danska in lokalne oblasti Grenlandije so kljub mesecem skrivnih poskusov svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona odločne zavrnile Trumpov poskus nakupa, nekdanji predsednik ZDA pa jih je označil za "grde" in odpovedal obisk Københavna.

Zahodni breg Jordaniji

V drugem zunanjepolitičnem incidentu je Trump nenadoma telefoniral jordanskemu kralju Abdulahu II. in ga obvestil, da mu bo "dal Zahodni breg". Jordanski kralj je po klicu prijatelju povedal, da je mislil, da ga je med pogovorom zadel infarkt. Zahodni breg je palestinsko ozemlje, ki ga zaseda Izrael.

Nekdanji predsednik ZDA se je v javnosti tudi rad pohvalil, da ga je letos umorjeni nekdanji japonski premier Šinzo Abe nominiral za Nobelovo nagrado za mir. Knjiga razkriva, da je Trump na zasebni večerji Abeja izrecno pozval k temu, naj ga nominira.

Ruski predsednik je 16. julija leta 2018 v predsedniški palači v Helsinkih po koncu srečanja podaril nogometno žogo ameriškemu kolegu Donaldu Trumpu. Foto: AP
Ruski predsednik je 16. julija leta 2018 v predsedniški palači v Helsinkih po koncu srečanja podaril nogometno žogo ameriškemu kolegu Donaldu Trumpu. Foto: AP

"S čim ga Putin drži v pesti?"

Več visokih uradnikov se je balo, da bo Trump zadnje dni svojega mandata sprožil vojno. Načelnik združenega štaba Mark Milley je menil, da bo Trump zanetil vojno z Iranom ali sprožil jedrski spopad s Severno Korejo. Prav tako naj bi Trump smrtno resno mislil z umikom ZDA iz čezatlantskega zavezništva Nato, kar so številni videli za poskus izsiljevanja drugih držav za dvig proračunskega prispevka.

Še zmeraj ostaja neodgovorjeno vprašanja, zakaj je po razvpitem srečanju v Helsinkih Trump pritegnil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in nekako zavrnil navedbe ameriških obveščevalcev, da se je Rusija vpletala v ameriške volitve leta 2016. "Nikoli nisem prišel do zaključka. To je sprožila vprašanje pri vseh: S čim ga ima Putin v pesti, da ga lahko prisili, da naredi nekaj, kar spodkopava njegovo verodostojnost?" se je za knjigo spraševal takratni direktor nacionalne obveščevalne službe Dan Coats.

"Prvič me je res strah za državo"

Glede Trumpovih odločitev so bili večkrat skeptični tudi najtesnejši sodelavci. "Ok, prvič me je res strah za državo. Norost se je sprostila," je v SMS-sporočilu sredi kaotičnega obdobja leta 2018 sodelavcu zapisala takratna ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen.

Knjiga ponuja tudi delček vpogleda v morebitno Trumpovo kandidaturo na prihodnjih predsedniških volitvah. Če osvoji nov mandat, v njegovi ekipi zagotovo ne bo nekdanjega podpredsednika Mika Penca, ki je "storil politični samomor", ko se ni pridružil Trumpu pri trditvah, da so bile zadnje volitve ukradene.