Đoković 14. junija na turnirju v Beogradu, kjer je poziral skupaj s prostovoljci. Foto: EPA
Đoković 14. junija na turnirju v Beogradu, kjer je poziral skupaj s prostovoljci. Foto: EPA

Medtem ko je britanski BBC imenoval športno osebnost leta in naslov podelil svetovnemu prvaku v formuli 1 Lewisu Hamiltonu, je Daily Mail pripravil nekoliko drugačno razglasitev.

"Bilo je kar nekaj kandidatov za našo največjo nagrado 'koronabedak leta', saj se je ves čas dogajalo, da so športniki kršili pravila o izolaciji zaradi novega koronavirusa," so spomnili pri tabloidu in pri tem ošvrknili domače nogometaše Phila Phodena, Masona Greenwooda, Jacka Grealisha, Kyla Walkerja in Hudson-Odoija.

A kot so poudarili, je nesporni zmagovalec njihovega izbora prav tenisač, ki že 300 tednov kraljuje na vrhu lestvice ATP.

"Samo on lahko z žogico zadene sodnico in je zaradi tega izključen iz US Opena, ob tem pa mu uspe, da to niti ni njegova najbolj kontroverzna poteza leta. S tem, ko je Srb junija organiziral Adria Tour na Balkanu brez upoštevanja pravil varne razdalje in s prizori beograjskih nočnih zabav, se je zavihtel na sam vrh lestvice koronabedakov leta," so bili ostri.

Sorodna novica Maske in razdalje ali vriskanje in objemi

Glasne kritike zaradi brezbrižnosti

Đoković je bil namreč idejni vodja Adria Toura, ki se je po turnirju v Beogradu neslavno končal pred finalom Zadra, potem ko je bolgarski tenisač Grigor Dimitrov prvi sporočil, da je pozitiven na novi koronavirus. Pozneje so sporočili, da so okuženi še Borna Ćorić, Viktor Troicki ter še Đoković in njegova žena Jelena.

Športni svet je takrat glasno kritiziral brezbrižnost organizatorjev in neupoštevanje higienskih protokolov ter polne tribune na turneji, sproščenost igralcev in navijačev na turnirjih, neupoštevanje osebne razdalje in neuporabo zaščitnih mask. Igralci so se objemali ob mreži, pozirali na fotografijah in se zabavali po nočnih klubih. Ker sta Srbija in Hrvaška začeli sproščati protikoronske ukrepe v tednih pred turnirjem, igralcem ni bilo treba omejevati osebnih stikov.

"Organizirali smo turnir v trenutku, ko je virus oslabel, in smo verjeli, da so bile možnosti za izvedbo turnirja. Motili smo se, izkazalo se je, da je bilo prezgodaj. Izredno nam je žal zaradi posamičnih primerov okužb," se je nato opravičil 33-letni Beograjčan.