Posestvo Chateau Miraval leži na jugu Francije. Jolie in Pitt sta ga kupila leta 2008 za 25 milijonov evrov. Foto: Reuters
Posestvo Chateau Miraval leži na jugu Francije. Jolie in Pitt sta ga kupila leta 2008 za 25 milijonov evrov. Foto: Reuters

Kot v tožbi navaja Pitt, sta se z Jolie ob skupnem nakupu vinograda in posestva Chateau Miraval na jugu Francije leta 2008 obvezala, da bosta vsak svoj delež prodala le ob strinjanju drugega partnerja, a je zvezdnica dogovor prekršila.

Po poročanju nekaterih tabloidov naj bi igralka nekdanjega partnerja januarja lani zgolj obvestila, da je svojih 40 odstotkov posestva "s težkim srcem in z bolečino" prodala družbi, ki se ukvarja s prodajo žganih pijač s sedežem v Luksemburgu. Njen lastnik je po navedbah tiskovne agencije PA ruski oligarh Juri Šefler.

Kot še navaja PA, ki je imel možnost vpogleda v tožbo, ji Pitt očita, da je s prodajo deleža Šeflerju "ogrozila njegov ugled" in ga prisilila v partnerstvo – in to ne le s katerim koli tujcem, "ampak s tujcem s sumljivimi povezavami in nameni". Ker Jolie v nasprotju z dogovorom iz leta 2008 Pitta o prodaji ni obvestila, je tako Rusu omogočila začetek "sovražnega prevzema" vinarne, katere ugled je igralec "skrbno gradil", navaja v tožbi.

Ob tem zatrjuje, da je pod njegovim vodstvom posestvo v slabih 15 letih zraslo v "večmilijonsko mednarodno zgodbo o uspehu", Jolie pa pri poslovnem uspehu posestva ni imela nikakršne vloge. "S prodajo je Jolie oškodovala Pitta," tako piše v tožbi, ki jo je Pittova ekipa vložila prejšnji teden. "Jolie se je zavedala in načrtovala, da bodo Šefler in njegovi poslovni partnerji skušali prevzeti nadzor nad družbo in tako spodkopali njegov trud v Miravalu," so še zapisali.

Kot še navajajo, Šefler slovi po svojih "brezobzirnih poslovnih taktikah in sumljivih poslovnih povezavah", sodelovanje z njim pa "ogroža ugled in znamko, ki ju je Pitt skrbno gradil", navedbe agencije PA povzema BBC.

Posestvo Miraval, z njim povezane vinograde in vinarno, ki ležijo v vasi Correns na jugovzhodu Francije, sta Pitt in Jolie, kot omenjeno, kupila leta 2008 za približno 25 milijonov evrov. Po nekaterih navedbah naj bi Pitt prispeval 60 odstotkov denarja, Jolie pa 40. Zvezdnika sta se tam leta 2014 tudi poročila.

Kot je znano, je Jolie zahtevek za razvezo zakona vložila dve leti pozneje, postopek razdelitve premoženja je končan, še vedno pa poteka sodni postopek glede skrbništva nad otroki.