Amber Heard ob izreku sodbe. Foto: AP
Amber Heard ob izreku sodbe. Foto: AP

Sojenje v odmevnem šest tednov trajajočem sojenju se je sicer sklenilo v petek z zaključnimi govori, nato pa je porota začela razpravo, jo nato do torka prekinila, odločanje se je nadaljevalo danes.

Takoj ob začetku izreka sodbe se je sicer (znova) zavleklo, saj je sodnica porotnikom naročila, naj se vrnejo v svoje prostore in dopišejo znesek, ki ga prisojajo, s čimer je namignila, da je porota odločila v korist enega od tožečih. "To mora biti vsaj en dolar, zgornje meje ni," je sodnica pojasnila porotnikom, nato pa začasno prekinila obravnavo.

Kot je pozneje pojasnila sodnica, so porotniki odločili, da Deppove trditve, da je bil igralec žrtev obrekovanja, držijo, da je Amber res lagala o nasilju v družini, in mu prisodila 15 milijonov dolarjev, 10 za odškodnino zaradi izgube ugleda in 5 milijonov denarne kazni. A ker je zgornja meja za to v zvezni državi Virginia le 350.000 dolarjev, bo Depp od omenjenih petih milijonov dobil le toliko.

Heard v družbi sestre, ko je odhajala s sodišča. Foto: Reuters
Heard v družbi sestre, ko je odhajala s sodišča. Foto: Reuters

V pridruženi tožbi, ki jo je vložila Heard, so porotniki odločili, da je bil tudi njen ugled oškodovan zaradi izjav Deppovega odvetnika Adama Waldmana (ne pa tudi zaradi izjav Deppa), zato so ji porotniki prisodili 2 milijona dolarjev. Zneski sicer ne vključujejo sodnih stroškov.

Heard je po sojenju v izjavi za javnost dejala, da je "tako razočarana, da nima besed". Dodala je še, da so po njenem mnenju "Johnnyjevi odvetniki uspeli prepričati poroto, da je spregledala ključno stvar, svobodo govora, in ignorirali dokaze, ki so bili tako jasni, da smo zmagali v Združenem kraljestvu". "Žalostna sem, da sem izgubila. A še bolj me žalosti, da sem očitno izgubila tudi pravico, za katero sem kot Američanka verjela, da jo imam – da lahko govorim odprto in svobodno," je še zapisala.

Oglasil se je tudi Johnny Depp, ki je zapisal, da mu je "porota vrnila življenje".

Deppa sicer na izreku sodbe ni bilo, saj je imel "že prej dogovorjene obveznosti" - kot smo že poročali, se zadnje dni mudi v Sheffieldu in Londonu, kjer je med drugim sodeloval na dveh koncertih Jeffa Becka.

Sodnica Penney Azcarate ob začetku drugega dne porotnega odločanja. Foto: Reuters
Sodnica Penney Azcarate ob začetku drugega dne porotnega odločanja. Foto: Reuters

Zadnji govori prejšnji teden, porota pretresala odločitev od petka

Po še zadnjih nagovorih obeh strani konec prejšnjega tedna je sedemčlanska porota začela presojati o tožbi, ki jo je Johnny Depp vložil proti Amber Heard in v kateri od nje zahteva 50 milijonov dolarjev odškodnine zaradi klevetanja. Razlog za tožbo je zapis, ki ga je Heard objavila decembra 2018, in v katerem se je označila za žrtev nasilja v družini, ni pa Deppa neposredno obtožila nasilja – njegovega imena tako v članku ni, je pa – tako Depp trdi v tožbi – bilo jasno, o kom je bil govor.

Večina šesttedenske sodne obravnave vrtela okoli prič, dokazov, posnetkov iz časa njunega zakona, s katerimi sta obe strani dokazovali, da je bila nasilna druga stran. Porota je v tem času poslušala zvočne posnetke njunih prepirov, videla fotografije Deppovega okrvavljenega prsta in poslušala prerekanje o tem, kdo se je komu podelal v posteljo.

58-letni igralec je ves čas trdil, da nikoli ni bil nasilen do nekdanje žene, in zato Heard obtožuje obrekovanja, medtem ko je 36-letna igralka vztrajala, da je bil Depp do nje večkrat nasilen. Ker je menila, da je Depp blatil njeno ime, ko so njegovi odvetniki njeno zgodbo označili za izmišljotino, je vložila protitožbo v vrednosti 100 milijonov dolarjev, sodnica pa je nato oba sodna postopka združila v enega.

Kot omenjeno, so porotniki na koncu odločili, da je Deppov odvetnik v svoji izjavi glede Amber Heard res šel predaleč in jo obrekoval, zato je dobila 2 milijona, kar je precej manjši znesek od želenega.