Kanye West in Taylor Swift lani, ko sta se še naslavljala z izrazom
Kanye West in Taylor Swift lani, ko sta se še naslavljala z izrazom "najboljši prijatelj". Foto: Reuters
Kim Kardashian West in Kanye West
Kim je v bran svojemu možu stopila že pred meseci, zdaj pa je objavila še dokaz, da Kanye ni lagal. Foto: EPA

Zdi se, da zadnji tedni niso bili najboljši za princesko kantri- in popglasbe. Z vsako potezo, z vsako objavo na družbenih omrežjih, se zaplete v večji spor - pa naj bo to z nekdanjim fantom ali z nekdanjim (na videz) najboljšim prijateljem. Po drugi strani pa ... vsaka publiciteta je dobra publiciteta, mar ne?

Najnovejša epizoda v nadaljevanki o zapletenem in drame polnem življenju Taylor Swift je nadaljevanje zgodbe o sporu z dvojcem Kimye oz. Kanyejem Westom in njegovo ženo Kim Kardashian West. Čeprav sta se Swiftova in West pred leti - natančneje pred sedmimi leti na podelitvi nagrad MTV-ja za video - sprla, ker je on prekinil del njenega govora, ji iz rok vzel mikrofon in vsem zabrusil, da bi nagrado v resnici morala dobiti Beyonce, sta pozneje postala najboljša prijatelja. Tako sta se vsaj opisovala, ko sta se pogosto družila in fotografije (na nekaterih so se pojavljali vsi trije, tudi Kanyejeva žena) objavljala na družbenih omrežjih.

Sporna "prasica"
Vse do februarja letos, ko je Kanye izdal skladbo z naslovom Famous, v kateri se z enim verzom obregne tudi ob Taylor, ko med drugim zarapa: "I feel like me and Taylor might still have sex / Why? I made that bitch famous." oz. v prostem prevodu: "Zdi se mi, da bi jaz in Taylor morda lahko kdaj seksala. Zakaj? Tista pras*** je slavna zaradi mene."

Swiftova se je na ta del skladbe seveda takoj burno odzvala in Westa obtožila mizoginije in šovinizma. A Kanye se ni dal. Glasno je zatrjeval, da mu je Taylor Swift dovolila uporabo svojega imena v pesmi, in hitel pojasnjevati, da je Swiftovi v eno uro dolgem telefonskem pogovoru podrobno opisal besedilo skladbe. "Njej se je vse skupaj zdelo smešno in je dala svoj blagoslov," je tako med drugim zapisal 12. februarja, ko je "škandal" izbruhnil. Njen tiskovni predstavnik se je takoj odzval z izjavo, da Swiftove West ni nikoli prosil za dovoljenje za uporabo njenega imena, ampak jo je prosil le, ali bi na svojem profilu na Twitterju objavila povezavo do singla. "Odklonila je in ga posvarila pred objavo skladbe s tako do žensk sovražnim sporočilom," so pevkini predstavniki tedaj oznanjali svetu in poudarjali, da ji West ni nikoli omenil spornega stavka.

"Na poti vam bodo vedno stali ljudje, ki bodo želeli uničiti vaš uspeh"
Le nekaj dni pozneje se je Taylor te teme dotaknila v svojem govoru na podelitvi grammyjev ob prevzemu nagrade za najboljši popalbum (isti večer je dobila še en kipec, za najboljši video), ko je med drugim dejala, da se bodo vedno našli ljudje, ki te bodo na poti do uspeha skušali onemogočiti. "Kot prva ženska z dvema tovrstnima nagradama želim prenesti sporočilo vsem mladim ženskam: na poti vam bodo vedno stali ljudje, ki bodo želeli uničiti vaš uspeh ali slavo. A če se osredotočite na delo in ljudem ne pustite poniževanja in kraje zaslug, boste nekega dne prišle ravno tja, kamor si želite. Takrat se boste lahko ozrle okrog in ugotovile, da je uspeh v celoti zasluga vas in ljudi, ki so vas podpirali - in to bo najboljši občutek na svetu," je dejala.

Je vedela? In kaj natančno je vedela?
V tednih, ki so sledili, sta se tako Kanye kot Taylolr vzdržala komentarjev, dokler ni svoje "bombe" pred kratkim vrgla Kanyejeva žena Kim, osrednja zvezdnica resničnostne oddaje Keeping up with the Kardashians, ko je v intervjuju za revijo GQ zatrdila, da je Taylor dobro poznala besedilo in ga tudi odobrila. "Seveda je vedela, kakšno bo besedilo, pozneje pa se je kar naenkrat začela delati, da ni vedela ničesar," se je razburjala Kim in dodala, da je njen mož ravnal "po protokolu in Taylor celo poklical za dovoljenje". Kardashianova je Swiftovi zamerila tudi, da "se je spet naredila žrtev", je dejala.

In če so se na tej točki Taylorini oboževalci tolažili, da Kim s svojimi izjavami zgolj ščiti hrbet svojemu možu, je bilo tega konec pred dnevi, ko so v resničnostni oddaji o Kardashianovih predvajali pogovor ravno o tej temi. Kim je nato neusmiljeno zabila še en žebelj v Taylorino krsto: objavila je celoten pogovor med Kanyejem in Taylor, v katerem se glasbenica zares strinja z besedilom.

Moti jo zgolj tista beseda
26-letna pevka zdaj sicer trdi, da se je strinjala z objavo pesmi, ne pa tudi z verzom, ki jo nelaskavo imenuje "prasica": "Kje je videoposnetek Kanyeja, ki mi razlaga, da me bo v pesmi poimenoval "prasica"? Tega ni, ker se to ni zgodilo," je Taylor na družbenih omrežjih zapisala pred nekaj dnevi - ko se je že tako in tako otepala neželene pozornosti zaradi spora z nekdanjim fantom Calvinom Harrisom. Ne, Taylor pozornosti te dni zagotovo ne manjka.