Catherine je marca v videoposnetku razkrila, da so ji januarja med večjo operacijo trebušne votline odkrili raka, zato se je odločila za "preventivno kemoterapijo". Od takrat se ni udeležila nobenega uradnega dogodka.

Zdaj pa je v sporočilu zapisala, da je ganjena zaradi na tisoče sporočil s celega sveta, ki jih je dobila, ko je razkrila bitko z zahrbtno boleznijo. Dodala je, da so tople besede veliko pomenile tako njej kot možu, prestolonasledniku princu Williamu.

Dodala je: "Dobro napredujem, a vsak, ki se zdravi s kemoterapijo, ve, da pridejo dobri in slabi dnevi. Na slabe dneve se počutim utrujeno in telesu moram pustiti, da počiva. Na dobre dneve, ko se počutim močnejša, pa želim dobro počutje kar najbolj izkoristiti. Takrat uživam pri pomoči pri šolskih zadolžitvah in počnem stvari, ki mi dajejo zadovoljstvo," je zapisala. Počasi se tudi vrača k nekaterim obveznostim, imela je že nekaj sestankov v domači pisarni.

"Učim se biti potrpežljiva, posebej v teh negotovih časih. Jemljem dan za dnem, poslušam svoje telo in si dovolim, da si vzamem ta prepotrebni čas za zdravljenje," je še zapisala. Ob pismu, ki ga je podpisala s črko C, je priložila tudi fotografijo, ki je bila posneta na posestvu gradu Windsor, kjer živi z družino.

V soboto znova med ljudmi

Ker je zdravljenje uspešno, je napovedala, da se bo v soboto skupaj z nekaterimi drugimi člani britanskega dvora udeležila velike vojaške parade Trooping the Colour (Pozdrav zastavi), s katero Britanci počastijo uradni rojstni dan kralja. 42-letna princesa se bo tako v družbi svojih treh otrok, princev Georgea in Louisa in princese Charlotte, popeljala po ulicah Londona, na katerih se bo zbrala množica ljudi. Nato se bo vsa družina pa tudi kralj Karel III. in njegova žena soproga Camilla zbrala na balkonu Buckinghamske palače, od koder bo pozdravila ljudstvo in si ogledala prelet letal, kar velja za vrhunec vsakoletnega praznovanja.

Kate je bila na uradnem dogodku zadnjič decembra, ko se je z družino udeležila tradicionalne božične maše.

Posnetek, v katerem je marca sporočila, da so ji odkrili raka. Foto: Reuters
Posnetek, v katerem je marca sporočila, da so ji odkrili raka. Foto: Reuters

Vrnitev k dolžnostim poleti?

A udeležba na sobotni paradi še ne pomeni, da se Catherine vrača k opravljanju javnih dolžnosti. "Moje zdravljenje še vedno poteka in tako bo še nekaj naslednjih mesecev," je zapisala. Dodala je, da upa, da se bo na delo znova lahko vrnila poleti. "A obenem se zavedam, da še nisem na zeleni veji," je dodala.

Kensingtonska palača ni razkrila, za katero vrsto raka je Catherine zbolela ali podrobnosti o njenem zdravljenju. Za rakom se zdravi tudi njen tast, kralj Karel III., ki pa se je k obveznostim vrnil aprila.