Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pred dvema letoma je pravna skupina Schillings, ki deluje v imenu vojvodinje, vložila tožbo zoper časopis The Mail on Sunday, najbolj brano nedeljsko tiskovino, zaradi zlorabe zasebnih podatkov, kršitve avtorskih pravic in zakona o varstvu podatkov.

Britanski tabloid je namreč v enem izmed člankov objavil ročno spisano pismo, ki ga je vojvodinja poslala svojemu odtujenemu očetu Thomasu Marklu, potem ko se leta 2018 ni udeležil njene poroke, saj je v javnost pricurljala novica, da je v zameno za denar sodeloval s paparaci.

Sorodna novica Spregovoril osramočeni oče Meghan Markle: Želel bi si biti na poroki

Odvetniki Marklove so na zaslišanju zatrjevali, da je objava grobo posegla v njeno zasebnost, saj je bila vsebina "osebna in občutljiva", objava pa je bila napad na njeno zasebno življenje, njeno družino in njeno korespondenco.

Upravičeno pričakovala, da bo vsebina ostala zasebna

Temu je zdaj pritrdil tudi sodnik Mark Warby. "Tožnica je upravičeno pričakovala, da bo vsebina pisma ostala zasebna, članki pa so posegli v ta pričakovanja," je obrazložil sodbo.

Družba ANL, ki je lastnik medija, se je zagovarjala, da je vojvodinja o pismu razpravljala tudi s svojo svetovalko za komuniciranje in da je načrtovala, da bi pismo kot del medijske strategije postalo javno. Objavo pa so upravičevali tudi na podlagi razkritij neimenovanih Meghaninih prijateljev v intervjuju za revijo People.

Pravna skupina Schillings je trdila, da ne drži, da je dovolila prijateljicam, da razkrijejo podrobnosti o pismu. Ko so tabloidi začeli groziti, da bodo objavili tudi imena prijateljic, se je vojvodinja podala na sodišče in s pravno odredbo avgusta lani dosegla, da morajo ostati anonimne.

Na tokratno odločitev sodnika se je že odzvala tudi Meghan, ki je dejala, da je hvaležna sodišču, da morajo obtoženi odgovarjati za svoje nezakonite in ponižujoče prakse. "Vsi izgubimo, kadar se dezinformacije prodajajo bolje kot resnica," je poudarila.