Foto:
Foto:

Slepa vera v tvoje voditelje ali v kar koli te bo vodila v pogubo.

Že od mladih let sem si predstavljal, da bom imel dolgo delovno življenje.

Bruce Springsteen: Born in the USA
Prodali so 15 milijonov izvodov albumov Born in the USA. Foto: EPA
Bruce Springsteen in E Street
Bruce Springsteen je s skupino E Street posnel uspešen album Born to run. 24 let kasneje se je Bruce s svojo skupino veselil sprejetja v Hišo slavnih rock in rolla. Foto: EPA
Bruce Springsteen in  Tracy Chapman,
Bruce je leta 1998 pred 16.000 gledalci v Parizu zapel v duetu s Tracy Chapman pesem Boba Marleyja Get up, Stand up. Na koncertu človekuljubne organizacije Amnesty International so slavili 50. obletnico sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic. Foto: EPA
Bruce Springsteen in John Kerry
Njegove podporre so si zaželeli nekateri predsedniški kandidati v ZDA. Dobil jo je demokratski kandidat John Kerry, a ga je kljub Springsteenovi podpori premagal George Bush ml. in tako dobil svoj drugi mandat. Foto: EPA
Bruce Springsteen in Patty Scialfa
Bruce na odru s svojo ženo Patty Scialfa na Norveškem pred 40.000 glavim občinstvom (ob njiju je Steve van Zandt). Bruce in Patty imata tri otroke, Evana, Jessico in Sama. Foto: EPA
Bruce Springsteen

Tako ameriški pevec, pisec pesmi in kitarist Bruce Springsteen govori o Američanih, ki so jih poslali v Vietnam v eni najbolj znanih njegovih pesmi Born in the USA, ki je leta 1984 izšla na istoimenskem albumu, pesem pa je Springsteen uvrstil tudi na album The greatest hits (Največje uspešnice).

Springsteen je prodal 15 milijonov izvodov albuma Born in the USA, sedem pesmi z albuma pa se je uvrstilo med deset najbolj poslušanih pesmi na glasbenih lestvicah. Album je bil uspešnica tako v ZDA kot v Evropi. Na lestvicah v Veliki Britaniji je pesem zdržala dve leti in pol, v ZDA še dlje. Revija Rolling Stone je pesem uvrstila na 275. mesto največjih pesmi vseh časov – na lestvico je uvrščenih 500 pesmi, album Born in the USA pa so pri Rolling Stonu uvrstili na 85. mesto med najboljšimi albumi vseh časov.

V svojih pesmih Bruce, ki ga uvrščajo med predstavnike t. i. delavskega rocka, izraža vsakdanje težave. Na mnogo njegovih pesmi je vplivalo tudi okolje, v katerem je odraščal, in razmere v družini. Rodil se je 23. septembra 1949 v Freeholdu v ameriški zvezni državi New Jersey. Njegov oče Douglas Frederick Springsteen ima nizozemske in irske korenine ter je bil voznik avtobusa in dealvec, mama Adele Ann Zirilli pa je bila tajnica z italijanskimi koreninami. Njegovi odnosi z očetom so bili slabi, prav tako pa tudi z vrstniki. "V domačem kraju so me precej preganjali. Jaz in še nekateri drugi fantje smo bili mestni čudaki, zato smo morali večkrat bežati, da nas niso pretepli," je Springsteen povedal o svojem otroštvu.

Napovedi so se uresničile
Kljub temu je Bruce Springsteen kmalu stopil na glasbeno pot, po kateri potuje še danes. Sedemletni Bruce se je navdušil nad glasbo, ko je po televiziji videl Elvisa Presleyja, šest let pozneje pa je za 18 dolarjev kupil svojo prvo kitaro. Kasneje je nastopal v različnih skupinah po New Jerseyju, njegova prva skupina pa je bila The Castiles.

Svoja prva albuma je izdal leta 1973, a kljub dobrim kritikam nista prepričala poslušalcev. Kljub temu je kasnejši Springsteenov producent in zastopnik Jon Landau dejal: "Videl sem prihodnost rock and rolla, njegovo ime je Bruce Springsteen." Njegove napovedi so se uresničile leta 1975, ko je Springsteen s svojo spremljevalno skupino E Street in Landavovo pomočjo izdal na obeh straneh Atlantika uspešen album Born to Run. Springsteen je s svojim tretjim albumom prišel na naslovnici revij Time in Newsweek. Več desetletij kasneje je revija Rolling Stone uvrstila ta album na 18. mesto najboljših albumov vseh časov.

Njegove podpore si je želel Reagan
Pevec je postajal vse bolj znan in priljubljen, opozarjal je tudi na nevarnosti jedrske energije in kasneje pomagal človekoljubnim organizacijam. Kolumnist George Will je po nastopu Brucea Springsteena leta 1984 zapisal: "Nič ne vem o Springsteenovi politiki, če sploh je. Vendar ko je pel pesmi o težkih časih, so na njegovem koncertu plapolale zastave. On ni cmera, saj so njegove pesmi o zapiranju tovarn in o drugih problemih vedno poudarjene s trdnimi trditvami."

V tem času je v Ameriki potekala tudi predsedniška kampanja, v kateri se je za ponovno izvolitev boril Ronald Reagan. Will je bil povezan z Reagonovim volilnim štabom, kateremu je svetoval, da bi bilo dobro, če bi Reagana podprl tudi priljubljeni rocker. Springsteen je to odklonil, tako kot tudi ni podprl Reaganovega protikandidata Walterja Mondale, ki je rekel, da ga je rocker podprl, a je kasneje po posredovanju Springsteenovega zastopnika to podporo zanikal. Čeprav pevec ni podprl nobenega kandidata, je na predvolilnem obisku v zvezni državi New Jersey Reagan dejal: "Prihodnost Amerike je v tisoč sanjah v vaših srcih, je v sporočilih upanja in pesmih Brucea Springsteena iz New Jerseya, ki ga obožuje veliko mladih Američanov." Kljub tem besedam so se Američani kmalu začeti spraševati, ali Reagan res kaj ve o Springsteenu, ki je sicer v svoji karieri prejel številne nagrade.

Poleg 15 grammyjev je Springsteen dobil tudi oskarja za pesem Streets of Philadelphia za film Philadelphia - film, v katerem Tom Hanks igra homoseksualca, ki umre zaradi aidsa. "Imam geje za prijatelje in prva stvar, ki sem jo spoznal, je, da smo vsi različni, zato je jasno, da so vsi stereotipi o gejih smešni," je dejal Springsteen, ki je sicer navdih za nekatere pesmi dobil iz filmov, bilo pa je tudi obratno. Režiser in scenarist filma Indian Runner Sean Penn je povedal, da ga je za ta film navdušila Bruceova pesem Highway Patrolman.

V pesmih tudi o ljubezni
Marsikoga pa je navdušila tudi pesem Tunnel of Love, ki je izšla na istoimenskem albumu leta 1987. S pesmijo je izrazil svoje nezadovoljstvo z razmerjem, ki ga je imel z manekenko Julianne Phillips, s katero se je poročil dve leti pred izidom tega albuma, a se kasneje ločil. Med turnejo Tunnel of Love se je zbližal s svojo »backvokalistko« Patti Scialfa, s katero se je poročil leta 1991, dve leti po tem, ko je razpustil E Street.

Ta skupina se je ponovno združila deset let po razpustitvi, zdaj pa bodo izdali nov album Magic, ki bo izšel 2. oktobra. Ali bo katera izmed desetih novih pesmi, ki jih bo Springsteen poleg pesmi Long Walk Home uvrstil na album, tako uspešna in večkrat napačno razumljena kot Born in the USA, se še ne ve.

Začetek za generale, konec za pacifiste
Born in the USA je bila večkrat napačno interpretirana zaradi patriotskega začetka. Nadaljevanje pesem obrača na glavo in kaže na resnični namen pesmi, katero je napisal v spomin na številne Američane, ki so umrli v Vietnamu, med njimi so bili tudi njegovi prijatelji, in v opozorilo, da so se veterani po prihodu iz Vietnama soočili s slabimi razmerami.

"Come back home to the refinery,
Hiring man says:«Son, if it was up to me.«
Want down to see my V. A. man.
He said: »Son, don't you understand.«

I had a brother at Khe Sahn,
fighting off the Viet Cong
They're still there, he's all gone."

V teh dveh kiticah Springsteen piše o vrnitvi vojakov iz Vietnama. Opozarja, da so veterani ostali brez služb in da v ZDA za njih ni bilo več prihodnosti. V pesmi je zapisal, da je imel brata (v nekaterih nastopih je besedo "brat" zamenjal s "prijatelj"), ki se je boril proti Vietnamcem v bitki pri Ke Šanu, a nato pove: "Oni so še vedno tam, njega ni več."
Revija Mladina navaja, da je od začetka vojne v Iraku do 22. septembra umrlo 88.740 ljudi.

Nejc Gole

Slepa vera v tvoje voditelje ali v kar koli te bo vodila v pogubo.

Že od mladih let sem si predstavljal, da bom imel dolgo delovno življenje.