Knjiga, ki jo je nejnehno nosila s seboj: Biografija Abrahama Lincolna. Foto: EPA
Knjiga, ki jo je nejnehno nosila s seboj: Biografija Abrahama Lincolna. Foto: EPA
Andy Warhol
Navdihnila je številne glasbenike, filmske ustvarjalce, pa tudi umetnike, kot je Andy Warhol. Foto: EPA

Ella Fitzgerald je zasluge za svojo kariero pripisala Monroejevi, ker ji je ta priskrbela nastop v takrat segregiranem klubu Mocambo.



Na ploščicah na vhodu v igralkin dom v Brentwoodu je bil latinski napis Cursum Perficio, kar se prevaja kot Mojega potovanja je konec ali Dokončal sem svojo pot.

V letošnji februarski številki revije Premiere veteranski igralec Mickey Rooney trdi, da ji je on dal ime Marilyn Monroe.

Več dni po igralkini smrti je njena hišna pomočnica poskušala vnovčiti svoj zadnji ček od Monroejeve, a je bil zavrnjen in označen kot "pokojna." Ta ček, eden zadnjih, ki jih je Monroejeva podpisala, je danes na ogled v Hollywood Entertainment Museum v Hollywoodu.

Marilyn Manson je svoje ime ustvaril z združitvijo imen Marilyn Monroe in Charlesa Mansona (množičnega morilca in satanista).

Več let je krožil (lažni) mit, da je imela M. M. šest prstov na levi nogi. Govorice je sprožila fotografija iz leta 1946 s kalifornijske plaže, kjer je kupček peska dajal videz, da ima igralka dodatni prst.

Revija People jo je razglasila za Najbolj seksi žensko stoletja (1999), revija Empire za najbolj seksi filmsko zvezdnico vseh časov (1995), Playboy za prvo sekszvezdo 20. stoletja (1999).
Revija Premiere jo je uvrstila na 2. mesto (za Caryjem Grantom) največjih filmskih zvezd vseh časov, Entertainment Weekly na 4. mesto, Empire na 8. mesto, Ameriški filmski inštitut pa na 6. mesto 50 največjih filmskih legend.

Leta 1947 je postala Miss California Artichoke Queen (Mis kalifornijskih artičok).

Kot otrok je imela psa po imenu Tippy. V svojem zadnjem, nedokončanem filmu, Something's Got to Give, je bilo psu prav tako ime Tippy.

Kot otrok je bila svetlolasa, a njeni lasje so pozneje postali mišje barve.

Hugh Hefner je lastnik grobne parcele poleg njene.

S svojim prvim manekenskim poslom je zaslužila le pet dolarjev.

Redno je uporabljala kremo za roke Nivea.

Pogosto je s seboj nosila Biografijo Abrahama Lincolna.

V sirotišnici je bila izvrstna igralka v njihovi softballski ekipi.

V svoji pogodbi je imela zapisano, da ji ni bilo treba delati, ko je imela menstruacijo.

Ker se je bala madežev, si je obraz umivala 15-krat na dan.

Nosila je očala.

Omenjalo se jo je kot potencialno ženo monaškega kneza Rainiera. Pozneje si je izbral igralko Grace Kelly.

Upodobljena je na ameriški spominski znamki serije hollywoodskih legend in na znamki za 1,11 evra, ki ga je izdala francoska pošta.

Kreator Batmana Bob Kane je na Marilyn osnoval lik Vicki Vale.

Mere: 37C-24-35 (večino njene kariere)

Njen domnevni oče Martin Edward Mortensen je emigriral iz Haugesunda na Norveškem. Danes ima mesto kip Marilyn, sedeče v pristanišču, s hrbtom proti oceanu. Ustvaril ga je znani norveški umetnik Nils Aas (1933-2004).

Ko ni delala, je najraje nosila le kopalni plašč.

Navdihnila je pesmi številnih glasbenikov: Photograph (Def Leppard, 1983), Candle In The Wind (Elton John, ki je pesem ob smrti prav tako 36-letne princese Diane rahlo predelal), Vogue (Madonna) …

Obleka kreatorja Jeana Louisa, ki jo je Marilyn nosila, ko je pela Kennedyju za rojstni dan, je bila tako tesna, da so morali Marilyn vanjo zašiti. Leta 1999 so jo v dražbeni hiši Christie's prodali za 1.267.500 dolarjev. Istega leta so njen pribor za make-up prodali za 266.500 dolarjev.

Je ena prvih domačink iz Los Angelesa, ki je postala velika zvezda.

Bila je dobra prijateljica z Dorothy Dandridge in Avo Gardner, ko so bile vse tri mlade, še neuveljavljene igralke v Hollywoodu, Marilynina sostanovalka pa je bila prav tako še neznana igralka Shelley Winters. Ta je pozneje povedala, da je Marilyn nekoč naročila, naj opere solato za večerjo. Ko se je vrnila v kuhinjo, je Marilyn (očitna nova v umetnosti kuhe) liste solate namakala v žajfnici in jo drgnila do čistega.

V filmu Kako omožiti milijonarja (1953) njen lik Pola na letalu bere knjigo z naslovom Umor z zadavitvijo. Po naključju je bil to tudi način, kako je bil umorjen njen lik v Niagari (1953).

Njena dolgoletna bitka z depresijo in samodestruktivnostjo je terjala svoj dolg na snemanju Sedem let skomin (1955). Pogosto je zamočila svoje prizore in pozabljala besedilo, kar je vodilo k tudi do 40-kratnem ponavljanju prizora. Težave z njenim vedenjem in neprestanim zamujanjem so proračun filma napihnile do 1,8 milijona dolarjev, kar je bilo v tistih časih ogromno, a je filmu vseeno uspelo ustvariti lep zaslužek. Film je znan po slovitem prizoru Marilyn, ki ji veter s podzemne vrtinči krilo. Izvornega posnetka, posnetega v New Yorku pred kinom Lexington, niso uporabili v filmu, ker je bilo preveč hrupa, zato je režiser Billy Wilder prizor vnovič posnel v studiu 20th Century-Foxa. Kljub temu je bilo potrebno novih 40 poskusov, da je Marilyn slavni prizor le uspel. Začuda pa se ji njene ošiljene pete niso ne zataknile ne zlomile na jašku podzemne, čeprav je bila to v tistem času izjemno pogosta težava žensk v New Yorku.

K. S.