Janet je v otroških in najstniških letih preprosto morala peti, saj je bila Jacksonova. Foto: EPA
Janet je v otroških in najstniških letih preprosto morala peti, saj je bila Jacksonova. Foto: EPA

Vsi otroci se upirajo. Jaz sem se upirala tako, da sem si polovico las prebarvala na roza, polovico pa na modro. Res je bilo grozno.

Janet Jackson
Najbolj všeč ji je bilo, ko je nastopala kot igralka. Petja ni marala. Foto: EPA
Janet Jackson
Njeni prvi albumi bili polni ljubezenske tematike, z leti pa se je ta spreminjala. Foto: EPA
Janet, LaToya, Michael
Janet in LaToya sta javno podpirali Michaela med sojenjem zaradi pedofilije. Foto: EPA
Janet Jackson
Janet na naslovnici Rolling Stona - fotografija je bila leta 2000 izbrana za najboljšo fotografijo na naslovnici.

Oče nas je vedno učil, da ni daljše razdalje, kot je tista med prvim in drugim mestom.

Janet Jackson
Janet je zelo dejavna tudi na humanitarnem področju. Svoj čas, denar in pesmi najpogosteje namenja bolnikom z aidsom, saj je zaradi te bolezni umrl tudi eden izmed njenih prijateljev. Foto: EPA

Svoboda pomeni izbiro.

Justin Timberlake in Janet Jackson
Justin in Janet sta se po dogodku nekaj časa opravičevala, dokler Janet ni imela dovolj. Foto: EPA
Janet Jackson
Lani je izdala že svoj deveti studijski album - 20 Y.O. Foto: Reuters
Janet Jackson
Janet svojo zasebnost skrbno skriva - dokaz za to, da ji to tudi uspeva, je bil njen drugi zakon, ki je trajal osem let, a zanj nihče ni vedel. Foto: EPA
Janet Jackson, Jermaine Dupri
Janet in Jermaine sta skupaj že štiri leta. Foto: EPA

A kljub temu je postala ena izmed treh članov klana Jackson, ki jih poznajo po vsem svetu, poleg tega pa je zaslužila toliko, da jo je revija Forbes letos uvrstila na sedmo mesto lestvice najbogatejših ljudi v šovbiznisu.

Janet Damita Jo Jackson se je rodila 16. maja 1966 v Garyju v ameriški zvezni državi Indiana kot najmlajša izmed devetih otrok. Njeni starši, Joseph in Katherine Jackson, so bili zagrizeni pripadniki Jehovovih prič in (predvsem oče) trdno odločeni, da bodo njuni otroci zvezde.

Rojena v Jacksonov klan
Takrat ko je Janet prijokala na svet, so njeni starejši bratje Jackie, Tito, Jermaine, Marlon in Michael že nizali prve uspeh kot skupina Jackson 5.

Kot deklica je imela Janet popolnoma druge sanje - želela si je namreč postati jockey, a ker je zvezda njenih starejših bratov počasi umirala, je morala na oder. Skupaj s svojimi brati in sestrami je leta 1974 začela nastopati v Las Vegasu in si z oponašanjem Cher in Mae West takoj izborila navdušujoče kritike in naklonjenost občinstva.

Janet so se uresničile prve sanje - lahko je igrala
Nastopi otrok iz družine Jackson so pritegnili pozornost producentov in uprave televizijske mreže CBS. Jacksonova oddaja je zamenjala The Sonny & Cher Show in postala prva oddaja, v kateri so igrali zgolj ljudje afriško-ameriškega rodu. Oddaja je doživela dve sezoni, a kljub temu dovolj, da je Janet ugotovila, kaj si želi postati - igralka. Po ukinitvi oddaje je ostala na CBS-u in igrala v številnih humorističnih nanizankah.

Oče je zahteval, da Janet začne peti
Njen oče Joe je zahteval, da se posveti družinskim glasbenim projektom. Tako je leta 1978 z bratom Randyjem posnela duet z naslovom Love song for kids. Kmalu po tem ji je Joe priskrbel še pogodbo z založbo A & M Records in Janet je leta 1982, pri rosnih 16. letih, posnela svojo prvo ploščo s preprostim naslovom Janet Jackson.

Album se je tudi po zaslugi mnogih znanih ljudi, ki so pri nastajanju plošče sodelovali, uvrstil na Billboardovo lestvico r'n'b plošč in tam ostal 45 tednov. Pesmi, kot so Young Love, Say You Do in Come Give Your Love to Me, so si popevali mnogi, album pa so do danes prodali v več kot milijon izvodih po vsem svetu. A kljub temu je dosegel veliko manjši uspeh, kot so si Joe in producenti želeli.

Še ena iz klana Jacksonovih?
Dve leti pozneje je pevka izdala svoj drugi album, ki se je sicer uvrstil na Billboardovo r'n'b lestvico, a šele na 19. mesto, na lestvico Top 100 pa sploh ni prišel. Čeprav je bil drugi album boljši od prvega, še vedno ni bil nič posebnega, zato so bili kritiki prepričani, da je Janet le še ena v (neskončni) vrsti glasbenikov iz klana Jackson. Mnogo let kasneje je tudi Janet priznala, da takrat ni bila s srcem pri glasbi, ampak je pela le zato, ker je morala. Bolj kot peti si je želela igrati, saj je bila v igranju mnogo boljša. Vsaj tako je mislila takrat.

Ker njena prva dva albuma nista doživela takšnega uspeha, kot bi si šefi pri založbi A & M želeli, je predsednik založbe, John McClain, najel Jimmyja Jama in Terryja Lewisa, ki sta pred tem sodelovala s Princem, naj Janet pomagata pri snemanju tretjega albuma. Celo Janetin oče jima je dal poste roke in tako je februarja 1986 nastal album Control. Naslov plošče je imel tudi globlji pomen - Janet je končno lahko prevzela vajeti svojega življenja in kariere v svoje roke. In dokazala, da je več kot "še ena izmed Jacksonovih".

Control je prišel na prvo mesto Billboadove lestvice albumov Top 200, prodali so osem milijonov izvodov, pesmi What Have You Done for Me Lately, Nasty, When I Think of You, Control in Let's Wait Awhile pa so postale neverjetne uspešnice. Pohvale so torej kar deževale, zato se je pevka odločila za drzen korak - odpustila je svojega menedžerja, očeta Josepha.

Pri 23. letih že četrti album
Dve leti kasneje, pri 23. letih, je snemala že svoj četrti album, Rhythm Nation 1814, ki je poleg značilne ljubezenske tematike vseboval tudi družbenozavedno sporočilo. Že kmalu po začetku prodajanja je prišel na vrh Billboarda, pet pesmi iz te plošče pa je zasedlo prvih pet mest na lestvici Top seven singles.

janet. in debi na filmskem platnu
Album janet., ki ga je posnela v sodelovanju z Virgin Records, se je takoj povzpel na vrh vseh lestvic, singel That's the Way Love Goes je postal prvi in zaenkrat še edini v zgodovini radia, ki se je na lestvico Billboard Hot R&B/Hip-Hop Airplay Chart že prvi teden uvrstil na prvo mesto. V nekaj tednih se je plošča prebila tudi na prvo mesto med 100 najbolj prodajanimi ploščami in na prvo mesto lestvic v 23 državah po svetu. Do zdaj so jo prodali v že skoraj 20 milijonih izvodov.

Julija 1993 so se ji uresničile tudi mladostniške sanje - debitirala je na velikem platnu, v filmu pod takirko Johna Singletona, Poetic Justice. Pesem iz filma - Again - je bila nominirana za zlati globus in oskarja za najboljšo filmsko glasbo.

Zgoraj brez na naslovnici Rolling Stona
Dva meseca pzneje pa je obnorela svetovno javnost, ko se je zgoraj brez pojavila na naslovnici revije Rolling Stone. Na fotografiji so njene prsi pokrivale le moške roke - te so pripadale njenemu takratnemu partnerju, Reneju Elizondu. Fotografija je bila leta 2000 imenoavana za najbolj priljubljeno naslovno fotografijo v zgodovini.

Rešiti je poskušala bratovo kariero
Nato je nadaljevala pevsko kariero. Odpravila se je na uspešno enoletno svetovno turnejo, po prihodu domov pa je leta 1995 z bratom Michaelom posnela duet Scream. Leto kasneje je z založbo Virgin podpisala novo pogodbo za 80 milijonov dolarjev, kar jo je uvrstilo na sam vrh najbolje plačanih žensk v glasbeni industriji.

Velevt Rope je pomenil konec ljubezenskih pesmi
Nekaj časa se je borila s hudo depresijo in živčnostjo, kar se je kazalo tudi v njenem delu. V tem času je namreč posnela album Velvet Rope, ki je njene oboževalce naravnost šokiral z vsebino - v pesmih je govorila o zlorabah v krogu družine, depresiji, težavah s samozavestjo, osamljenosti in celo o sadizmu in mazohizmu.

Leta 1998 se je podala še na eno svetovno turnejo, ki pa jo je tako izmučila, da se je po vrnitvi bolj posvetila duetom, posnela pa je tudi nekaj pesmi za filme. Na koncu leta 1999 jo je revija Billboard Magazine razglasila za najuspešnejšo pevko 90. let, takoj za Mariah Carey, čeprav je v desetih letih posnela "le" tri albume.

Na začetku novega tisočletja se je za nekaj časa posvetila igranju - ob Eddieju Murphyju je nastopila v filmu Trčeni profesor 2, potem pa se je spet zaprla v studio. Rezultat trdega dela je bil njen sedmi album, All for you.

Incident na Superbowlu ali Američani so zares čistunski
Po nekajletnem premoru so jo leta 2004 povabili, da bi med polčasom Superbowla, finalne tekme ameriškega nogometa, zapela skupaj z Justinom Timberlakom. Med Justinovo pesmijo Rock your body, ravno takrat, ko je Timberlake zapel "gonna have you naked by the end of this song" ("slekel te bom še pred koncem te pesmi"), se je zgodilo nekaj, kar je šokiralo milijone čistunskih Američanov.

Justin je potegnil za del Janetine obleke, del oblačila se je odtrgal in razkril njeno desno dojko. Justin in Janet sta se po dogodku dolgo časa opravičevala, Justin je "tragičen dogodek" označil za "wardrobe malfunction", kar v prevodu pomeni "nedelovanje garderobe".

"Ne bom se več opravičevala!"
Janet se je najprej globoko opravičila in dejala, da je šlo za nesrečo, kasneje pa je v nekem intervjuju priznala, da ji je žal, ker se je sploh opravičila, saj so jo potem še bolj napadali, ona pa je bila videti še bolj kriva.

Na televizijski postaji CBS so od nje zahtevali še eno opravičilo in ji zagrozili, da je sicer ne bodo povabili na podelitev 46. nagrad grammy. Janet je vztrajala in na podelitev poslala svojega fanta Jermaina Duprija, ki je gledalcem v njenem imenu sporočil, da ima opravičevanja dovolj.

Leta 2005 je izdala še svoj osmi album, Damita Jo, ki pa ni dosegel takšnega uspeha, kot bi si njegovi založniki želeli - prodali so "le" tri milijone plošč. Jeseni leta 2006 so pri založbi Virgin records izdali njen deveti studijski album, 20 Y.O. (20 Years old), in tako počastili 20. obletnico izdaje Janetinega prvega velikega uspeha, albuma Control.

Prvi zakon pri 18. letih, drugega je skrivala osem let
Janet je sicer živela zelo razgibano, a se kljub temu o njenem zasebnem življenju ne ve veliko. Pri 18. letih se je kljub nasprotovanju staršev poročila z Jamesom DeBargom, a zakon ni bil srečen, zato ga je čez nekaj mesecev razveljavila. Pred nekaj leti so se pojavile govorice, da se jima je takrat rodila hčerka, ki naj bi vsa ta leta odraščala pri Janetini sestri Rebbie, a je pevka govorice zavrnila.

Leta 1991 se je brez vednosti medijev poročila s plesalcem Renéjem Elizondo, s katerim sta zasebno življenje skrbno skrivala pred očmi javnosti. Za njun zakon se je razvedelo šele osem let pozneje, ob ločitvi. Elizondo je po razpadu zakona pevko tožil za preživnino, a dobil le majhen del tistega, kar je menil, da mu pripada.

Vse od leta 2003 ima pevka razmerje s hiphop producentom Jermainom Duprijem. Odkar sta priznala, da sta par, so se že večkrat pojavile govorice, da sta se skrivoma poročila, kar pa oba zanikata.

Tanja Kozorog

Vsi otroci se upirajo. Jaz sem se upirala tako, da sem si polovico las prebarvala na roza, polovico pa na modro. Res je bilo grozno.

Oče nas je vedno učil, da ni daljše razdalje, kot je tista med prvim in drugim mestom.

Svoboda pomeni izbiro.