Ena največjih in najlepših zvezd v filmski zgodovini. Foto:
Ena največjih in najlepših zvezd v filmski zgodovini. Foto:

Seznam njenih soigralcev se bere kot knjiga 'Kdo je kdo v Hollywoodu': James Dean, Ava Gardner, Paul Newman, Katherine Hepburn, Montgomery Clift, Marlon Brando, Orson Welles ... Kljub temu pa je zvezda Lassieja dejala: ''Nekateri moji najboljši soigralci so bili psi in konji.'' Čutna Liz, ki velja za eno prvih fatalnih žensk velikega platna, je kar 12-krat zaigrala z Richardom Burtonom - od tega igralca pa se ni mogla ločiti tudi v zasebnem - precej burnem - življenju. Z Burtonom se je prvič poročila leta 1964, se po 10 letih ločila, nato ugotovila, da je še vedno ljubezen njenega življenja, in se še drugič podala v zakon. Tokrat le za leto dni. Skupaj je bila Taylorjeva poročena kar osemkrat.

Življenje Elizabeth Taylor je bilo burno in polno - filmski svet jo je posrkal vase že kot dekletce, zaljubila se je v soigralca Montgomeryja Clifta, a on je imel raje fante, četrtega moža je prevzela svoji najboljši prijateljici, med snemanjem filma Butterfield 8 je skoraj umrla, nato pa za vlogo prejela oskarja, bila je prva igralka s čekom za milijon dolarjev, soprogi pa so ji kupovali najbolj unikatne diamante na svetu. Zadnja leta je Liz prikovana na invalidski voziček, vlogo njenega najboljšega prijatelja je po smrti Montgomeryja Clifta in Rocka Hudsona prevzel Michael Jackson, čeprav bi, sodeč po fotografijah, to vlogo lahko pripisali tudi diamantom. Zadnji film je posnela leta 2001, a njeno ime še dolgo ne bo šlo v pozabo.

Kaja Sajovic

Elizabeth Rosemond Taylor se rodi 27. februarja 1932 v Londonu ameriškima staršema. Pri treh letih začne hoditi na balet, pri sedmih se zaradi druge svetovne vojne družina vrne v ZDA in si dom ustvari v svetovni filmski prestolnici, Los Angelesu. Prvo vlogo dobi Liz pri devetih letih, leto pozneje zaigra v Lassie se vrne domov in prvič resno opozori nase.
Njena prva glavna vloga, ki ji prinese status otroške zvezdnice, je National Velvet (1944) z Mickeyjem Rooneyjem. Film je velika uspešnica, Liz pa dobi redno pogodbo pri studiu Metro Goldwyn Mayer (MGM). V šolo hodi kar v poslopjih MGM-a, maturira pa na univerzitetni srednji šoli v Los Angelesu leta 1950 - istega leta, kot se prvič poroči. Stara je 18 let, srečni izbranec pa Conrad 'Nicky' Hilton mlajši, sin ustanovitelja hotelske verige Hilton. Zakon traja manj kot leto dni, Nicky (stari stric Paris Hilton) ženo pretepa in psihično trpinči.
Leta 1951 zaigra v filmu Prostor na soncu, kjer je njen soigralec Montgomery Clift. Liz se na prvi pogled zaljubi v lepega in obetavnega hollywoodskega zvezdnika, ki jo kliče 'Bessie Mae', a na njeno žalost je Montgomery homoseksualec. Nekaj let pozneje igralec po obisku Lizine zabave doživi prometno nesrečo, ki ga iznakazi. Takrat ga najde prav Taylorjeva, ki spleza v razbitino in mu iz grla odstrani razbite zobe, da se ne zaduši. Najboljša prijatelja ostaneta vse do Cliftove prezgodnje smrti leta 1966 - igralec je bil eden od tistih tragičnih zvezd, ki so se pokopale same. Psihično šibek je imel hude težave s spoprijemanjem s svojo spolno usmeritvijo, zato se je zatekal v droge in alkohol.
Leto 1956. Elizabeth Taylor je stara 24 let, je eno prvih imen Hollywooda, drugič poročena. James Dean ima za seboj uspešnici Upornik brez razloga in Vzhodno od raja ter je prav tako eden najbolj vročih igralcev. Ustvarjalne moči združita v filmu Velikan, ki pa ostaja tretji in zadnji Deanov film. Pred koncem snemanja se Jimmy, ki z Liz razvije pristno prijateljstvo, smrtno ponesreči v avtomobilski nesreči. V Velikanu igra tudi Rock Hudson, ki s Taylorjevo ostane prijatelj do svoje smrti leta 1985. Tudi Hudson je bil homoseksualec in velja za enega prvih, ki jih je pokončal aids. V spomin nanj Liz ustanovi dobrodelno fundacijo za boj proti tej bolezni, ki deluje še danes.'
Drugi zakon z 20 let starejšim igralcem Michaelom Wildingom traja pet let. Liz naj bi v Wildingu videla bolj očetovski lik kot kaj drugega, v zakon pa se zateče po slabi izkušnji s Hiltonom. Paru se rodita dva sinova: Michael Howard (r. 1953) in Christopher Edward (r. 1955). Dobra prijatelja ostaneta tudi po ločitvi. In razlog za ločitev? Filmski producent in inovator Michael Todd, s katerim se Liz še isto leto (1957) poda pred oltar in mu rodi hčer Lizo. Po letu dni zakona se Todd ubije, ko njegovo zasebno letalo, ironično poimenovano Lucky Liz (Srečna Liz), strmoglavi nad Novo Mehiko.
Leta 1958 posname eno svojih največjih klasik: Mačko na vroči pločevinasti strehi, posneto po romanu Tennesseeja Williamsa. Vse na tem filmu je vroče: Liz v seksi svileni spalni srajčki, mladi Paul Newman, njuna kemija na velikem platnu in soparna kulisa New Orleansa. Igralka je drugič nominirana za oskarja.
Elizabeth Taylor je v 50. in 60. letih utelešenje fatalnosti in seksapilnosti. Večino svoje kariere ima popolne mere 90-60-90, njen prepoznavni znak pa so njene slovite vijolične oči. Nedavno jo je revija Empire uvrstila na 16. mesto 100 najbolj seksi zvezd v filmski zgodovini.
Leta 1959 skoči še četrtič v zakonski stan. Tokrat se za soprogom ne ozira daleč in ga 'pohopsa' kar svoji najboljši prijateljici, igralki Debbie Reynolds (takrat Fisher). Ne obžaluje ničesar in izjavi: 'Nič ne kradem Debbie, ker ga nikdar ni zares imela.' Lizino skrivno razmerje z igralcem Eddiejem Fisherjem traja od smrti Lizinega moža Mika Todda, ki je bil - še sledite? - Fisherjev najboljši prijatelj. Mediji so izredno ostri do Fisherja, kar hudo škodi njegovi karieri, po drugi strani pa začne Taylorjeva dobivati vse boljše ponudbe. Par skupaj posname film Butterfield 8, ki sicer prejme mešane kritike, a Liz prinese prvega oskarja. Zakonska idila se uradno konča leta 1964. V še enem presenetljivem obratu v slogu največjih 'žajfnic' Liz Eddieja prevara z igralcem Richardom Burtonom, ki ga spozna na snemanju Kleopatre.
Svojega prvega oskarja po treh neuspelih nominacijah prejme leta 1961 za vlogo prostitutke v filmu Butterfield 8. A njena zmaga gre v zgodovino kot ena najbolj kontroverznih. Nekako splošno prepričanje ostaja, da so ji volivci Akademije zlati kipec namenili iz usmiljenja zaradi nedavne smrti soproga Mika Todda ter še zlasti - skoraj usodne bolezni, ko so ji morali narediti urgentno trakeotomijo, da so ji rešili življenje (brazgotina je bila še kako vidna tudi na oskarjevski večer). Shirley MacLaine, ki je bila favoritinja za zmago (za vlogo v filmu Apartma), pozneje izjavi: 'Izgubila sem proti trakeotomiji.'
Z naslovno vlogo v filmskem spektaklu Kleopatra (1963) Elizabeth Taylor postane prva igralka v zgodovini, ki dobi milijon dolarjev za vlogo. Pozneje o vsoti pove: 'Če je nekdo dovolj neumen, da mi ponudi milijon dolarjev za film, gotovo nisem dovolj neumna, da bi zavrnila.' V Kleopatri je prvič njen soigralec Richard Burton, ki v filmu igra njenega ljubimca Marka Antonija, igro pa par prenese tudi v resničnost in postane glavna tema tabloidov, saj sta v tistem času oba poročena z drugim. Liz imenujejo za prešuštnico, vatikanski časnik pa jo obtoži 'erotičnega potepuštva'. V bran ji stopi Burton, češ 'že res, da je bila poročena petkrat, a je bila le s petimi moškimi, medtem ko so jih imele nekatere zvezde, ki se v javnosti predstavljajo kot svetnice, že malo morje'.
Z Burtonom se Liz prvič poroči leta 1964 - takoj, ko je njena ločitev od Fisherja in njegova od Sybill Williams uradna. Zakon traja za njene razmere dolgo - celih deset let. Skupaj posnameta kar 12 filmov, se strastno ljubita in strastno prepirata. V tem času postaneta dobra prijatelja z jugoslovanskim predsednikom Titom in preživita mnogo počitnic v njegovi vili ob Jadranski obali in graščini v Beogradu. Burton pozneje igra Tita v jugoslovanskem filmu iz leta 1973 Sutjeska, Liz pa medtem leta 1971 v starosti 39 let prvič postane babica. Leta 1974 se Liz in Richard ločita, on pa se v letu dni, kolikor je zdržal brez Taylorjeve, zaroči s princeso Elizabeto Jugoslovansko, mamo igralke Catherine Oxenberg, ki jo Burton leta pozneje uči igre. Richard in Liz srečo poizkusita še drugič leta 1975, a tokrat zakon traja le devet mesecev.
'Lahko bi bežal od nje tisoč let, pa bi bila še zmeraj moja punčka. Najina ljubezen je tako strastna, da drug ob drugem pregoriva,' reče Richard Burton o Elizabeth Taylor. Leta 1966 to strast preneseta na veliko platno v filmu Kdo se boji Virginie Wolf, ki Taylorjevi prinese drugega oskarja - tokrat nihče ne dvomi v upravičenost nagrade.
Svojo mladostno podobo igralka uporabi za reklamno kampanjo svojih parfumov: leta 1987 lansira Passion, leta 1991 White Diamonds, leta 1995 pa Diamonds and Rubies, Diamonds and Emeralds, Diamonds and Sapphires in Black Pearls. Uganili ste, Liz Taylor je obsedena z dragimi kamni. 'Moja mama pravi, da ko sem se rodila, osem dni nisem odprla oči, ko pa sem jih, je bila prva stvar, ki sem jo zagledala, zaročni prstan. Takoj sem postala zasvojena,' je sloviti citat Elizabeth Taylor, ki si ga lahko razlagate na dva načina: Liz ne more brez porok in Liz ne more brez nakita. Njen tretji mož Michael Todd ji podari 29-karatni diamantni prstan, kar preseže Lizin peti (in šesti) mož Richard Burton, ko ji pokloni 69-karatni diamant, imenovan 'Burton-Cartier', in pozneje romantično preimenovan v 'Burton-Taylor'. Njen četrti mož Eddie Fisher je trdil, da bi diamant, vreden 'le' 50.000 dolarjev, Taylorjevo lahko osrečeval približno štiri dni.
Potem ko je med letoma 1976 in 1982 Liz poročena s sekretarjem ameriške mornarice Johnom Warnerjem, se leta 1991 osmič (in zadnjič) poroči z gradbincem Larryjem Fortenskim. Zakon traja pet let. Leta 1985, na svoj 53. rojstni dan, Liz izjavi: 'Mislim, da končno odraščam - čas je že bil.'
Leta 1997 s svojim prijateljem Michaelom Jacksonom. 'On je del mojega srca. Drug za drugega bi storila kar koli,' reče Liz o kralju popa. Jackson za igralko tistega leta napiše pesem Elizabeth, I Love You, ki jo zapoje za njen 65. rojstni dan. Taylorjeva Jacksona navduši za kabalo in mu stoji ob strani tudi leta 2005 na sojenju zaradi spolnega nadlegovanja otrok. Jacko je pozneje oproščen. Foto: EPA
Lani na praznovanju svojega 75. rojstnega dne - obletnici (in Liz) primerno - v Las Vegasu, odeta v hermelinast plašč in goro draguljev. Igralki počasi odpoveduje srce, petkrat si je zlomila hrbtenico, zamenjali so ji oba kolka, preživela je operacijo možganskega tumorja, kožnega raka in je bila že dvakrat v smrtni nevarnosti zaradi pljučnice. Drži se bolj ali manj zase in se občasno ne prikaže na dogovorjenih nastopih bodisi zaradi bolezni bodisi zaradi osebnih razlogov. Uporablja invalidski voziček, ko jo vprašajo, zakaj, pravi, da ima osteoporozo in da je bila rojena s skoliozo. In da, je zaljubljena, zadnje leto pa krožijo govorice o deveti poroki - tokrat z Jasonom Wintersom, s katerim živi v svojih treh domovih na Bel Airu, Palm Sprinsgu in Havajih.
Elizabeth Taylor pred pol stoletja, ko je veljala za eno največjih lepotic filmskega platna, in danes. Kljub pogostemu popivanju je Liz preživela mnoge svoje igralske vrstnike. Eden njenih bolj znanih citatov: 'Težava z ljudmi, ki so brez pregreh, je, da imajo skoraj gotovo kakšno nadležno vrlino.' Ameriški filmski inštitut je igralko nedavno postavil na sedmo mesto največjih filmskih zvezdnic vseh časov.