Sting je tudi dejaven aktivist, ki se s pomočjo svoje glasbe bori za čistejše okolje in najrevnejše kraje sveta. Podpira tudi Amnesty International. Foto: EPA
Sting je tudi dejaven aktivist, ki se s pomočjo svoje glasbe bori za čistejše okolje in najrevnejše kraje sveta. Podpira tudi Amnesty International. Foto: EPA

"Kljub temu mislim, da se z albumi razvijam in postajam vedno boljši pevec, tekstopisec, skladatelj, aranžer, producent, kar koli že. A zadnjo besedo imajo vedno poslušalci." To je Gordon Matthew Thomas Sumner. Kdo? Britanski pevec, ki ga svet pozna pod vzdevkom Sting.

Da razčistimo že na začetku. Zakaj prav Sting (po slovensko pik ali bodica)? Vsega je kriv črno-rumeni čebelji pulover, od katerega se je na začetku svoje glasbene poti le stežka ločil.

Preobleka v "može v modrem"
Stingov prvi korak do slave, bogastva in oboževanja je bila ustanovitev skupine Police, s katero je razveseljeval množice v 70. in 80. letih 20. stoletja, nato pa se je podal na samostojno pot. Tudi pred "policisti" ni miroval, a prav ta skupina, ki jo je leta 1977 ustanovil z bobnarjem Stewartom Copelandom in kitaristom Henrijem Padovanijem (poneje ga je zamenjal Andy Summers) je bila tista prava stvar, s katero so zadeli žebljico na glavico pri ušesih poslušalcev.

Roxanne
Njihov prvi singel, izdan spomladi leta 1978, je bila pesem Roxanne, ki je sprva ni opazil tako rekoč nihče, zato je skupina še vedno čakala na preboj z zabavanjem skupinic v zakotnih lokalih. Tako je vse več ljudem zlezla v ušesa.

Cant Stand Losing You
Njihovemu prvemu albumu Outlandos d’Amour (1978) se je uspelo prebiti na britanske in ameriške lestvice. Sting je napisal večino pesmi, ne le za ta album, tudi za vse, ki so še sledili. V tem času se je prvič pojavil tudi na filmskem platnu, v mjuzikalu Quadrophenia. The Police je uspelo ustvariti edinstveni zvok, z veliko primesmi džeza in progresivnega rocka, zato je njihov drugi album Reggatta de Blanc (1979) prepričal še več ljudi. Sting je napisal dve največji uspešnici s tega izdelka, Message in a Bottle in Walking on the Moon, kljub temu pa je instrumentalna Reggatta de Blanc/Cant Stand Losing You bila tista, ki je triu prislužila prvega grammyja za najboljšo rockovsko instrumentalno skladbo.

Every Breath You Take
Naslednja albuma Zenyatta Mondatta (1980) in Ghost in the Machine (1981) sta zasedbo The Police ustoličila na vrhu najkakovostnejših rockskupin. Sting pa se je že začel z eno nogo podajati tudi na samostojno pot - v filmu Brimstone and Treacle si je priboril prvo glavno vlogo, za film pa napisal tudi soundtrack Spread a Little Happiness. A zgodba The Police še ni bila končana. Znova so staknili glave in nastal je novi album Synchronicity, ki je svet razveselil z zimzeleno Every Breath You Take, ki je pozneje doživela veliko preoblek, pa tudii original gre še danes težko iz ušes. Čeprav se na prvi pogled zdi, da Sting prepeva o romantični zgodbi zaljubljencev, pesem v resnici govori o obsedenosti z ljubeznijo.

Englishman in New York
Po koncu turneje je Sting rekel "dovolj" in postal samostojni izvajalec. Uspeh je prišel že s prvim albumom The Dream of the Blue Turtles (1985), sledili pa so še drugi, Nothing Like the Sun (1987), The Soul Cages (1991), Ten Summoner’s Tales (1993) in Mercury Falling (1996). Izkazal se je z zelo raznolikimi skladbami, od do srca segajočih balad do "nalezljivih" instrumentalnih skladb in bolj živahnih, preprostih poppesmic. Na lestvicah je bil uspešen predvsem s pesmimi Englishman in New York, If I Ever Lose My Faith in You in Fields of Gold.

If I Ever Lose My Faith in You

Brand New Day
Ob glasbenem ustvarjanju, preizkušanja in razvijanju je Sting vedno znova čas našel tudi za igro. Seveda pa ni mogel brez glasbe, zato je za kar nekaj izdelkov napisal tudi filmsko glasbo. Omenimo Mogočni par (1998), Afera Thomasa Crowna (1999) in Cesarjeva nova podoba (2000). To pa še ni vse. Sting je leta 1999 izdal do zdaj svoj najuspešnejši samostojni album z naslovom Brand New Day, ki je v hipu osvojil poslušalce in Stingu prinesel tudi grammyja. Najbolj sta "zažgali" pesmi Brand New Day in Desert Rose.

Desert Rose

Znova združeni The Police
Sledili so albumi All This Time (2001), Sacred Love (2003) in Songs from the Labyrinth (2006), ki vključuje predelavo angleških pesmi iz 17. stoletja. Lani je na presenečenje mnogih razkril, da bo z dolgoletnima kolegima znova oživel skupino The Police in tako počastil 30 let njihovega delovanja. To se je dejansko zgodilo, ne v obliki le enega ali nekaj nastopov, pač pa kar svetovne koncertne turneje. Prvo mesto, ki so ga obiskali, je bilo 28. maja leta 2007 Vancouver, prekrižariti pa nameravajo ves svet.

Anja Pavlič