Jude se kolikor se da izogiba zvezdniškega načina življenja. Foto: EPA
Jude se kolikor se da izogiba zvezdniškega načina življenja. Foto: EPA

Nikoli se ne bi znal prodati kot sekssimbol. Preprosto nisem "programiran" tako.

Z goloto nimam nobenih težav. Z Ewanom se v skoraj vsakem filmu popolnoma razgaliva.

Edini film, ki sem ga posnel izključno zaradi denarja, je bil Glasba iz sosednje sobe. Ta film mi res ni bil všeč.

Ne želim delati nobene stvari, za katero ne začutim strasti.

Nikoli nisem razmišljal o tem, da moram imeti družino, a to je bila najbolj naravna stvar, ki se mi je zgodila – ko srečaš nekoga in začutiš, da bi rad postal oče.

Jude Law in Sadie Frost
Ljubezen s Sadie se je končala z umazano ločitvijo. Foto: EPA
Sienna Miller
Juliette Binoche, Jude Law in Robin Wright Penn
Med dvema plavolaskama in igralskima kolegicama Juliette Binoche in Robin Wright Penn. Foto: EPA
Jude Law in Julia Roberts
V filmu Bližnji odnosi se je zapletel v strastno razmerje z Julio Roberts. Foto: EPA
Jude Law z otroci
Jude se je s Sadie dve leti boril za skrbništvo nad njunimi otroki.
Jude Law
Pogled, ki le malo katero žensko pusti hladno.
Jude Law
Kateri bo uspelo osvojiti njegovo srce? Foto: EPA
Jude Law, Cameron Diaz
Njegov zadnji izdelek je romantična komedija Počitnice. Foto: EPA

Dejstvo, da ga je bilo med drugimi mogoče videti kot gejevskega pobalina, ruskega ostrostrelca, neustavljivega žigola in pohabljenega vojnega veterana, to trditev vsekakor potrjuje.

Poleg tega se mu je uspelo zbližati tudi s Stevenom Spielbergom. Vsekakor ni slabo za gledališkega igralca, ki je bil nekoč prepričan, da bo njegova prva vloga v Nacionalnem gledališču vrhunec njegove igralske kariere.

David Jude Law se je rodil v jugovzhodnem delu Londona 29. decembra leta 1972. Je drugi otrok Petra, osnovnošolskega učitelja s konjskim repom, in Maggie, ki je sirote poučevala angleščino. Danes Judowa starša vodita svoje lastno gledališče v Franciji. Ni čisto jasno, kako je Jude, ki ima še starejšo sestro Natasho, ki se ukvarja s fotografijo, dobil ime. Ena možnost je, da je njegova starša navdahnila uspešnica Beatlov Hey Jude, druga pa, da je "krivec" roman Thomasa Hardyja Temno srce (Jude The Obscure).

Ko bom velik, bom igralec!
Jude je že v zgodnjem otroštvu zaslišal svoj notranji glas, ki ga je vlekel samo in edino k igralstvu. Starša sta ga zato pogosto vozila v gledališče in nato razpravljala z njim o predstavah. Jude zato po šoli ni zabijal časa z drugimi otroki na igrišču, ampak je raje spoznaval igro. Pri šestih letih je prvič stal na šolskem odru, pri dvanajstih pa je že postal član National Youth Music Theatra, katerega predstave so prikazali tudi po televiziji. A sama teorija in izobraževanje o igri sta ga kmalu začela dolgočasiti, zato se je pri 17-ih odločil in odkorakal iz šole. Za vedno. Prednost je raje dal dnevni "žajfnici" Families, kjer so mu ponudili manjšo vlogo. V naslednjih treh letih se je nato posvetil gledališču. Kot član igralske zasedbe Pygmaliona je potoval po Italiji, na londonskih odrskih deskah pa je doživel prvenec v predstavi The Fastest Clock In The Universe, ki jo je leta 1997 revija Time Out označila za najboljšo novo igro tistega leta.

Nato je sprejel vlogo v predstavi Indiscretions, kjer so si ga zapomnili predvsem po prizoru, kjer se povsem gol namaka v kopalni kadi, in še po nekaj manj opaznih vlogah. Sledil je eden Judovih pomembnih filmov: britanska drama Shopping, pri snemanju katere je spoznal tudi bodočo ženo, prav tako igralko Sadie Frost, ki pa je bila takrat še poročena s članom glasbene zasedbe Spandau Ballet Garyjem Kempom. Britanci in predvsem Britanke pa so za njim ponoreli v filmu Wilde, v katerem je upodobil lorda Alfreda Douglasa, očarljivega in zapeljivega ljubimca Oscarja Wilda.

Hollywood, pripravi se, prihajam
Judu je nato domovina postala premajhna in odločil se je: srečo bo preizkusil v Hollywodu. Zaigral je v romantičnem filmu Glasba iz sosednje sobe, ob Claire Danes pa tudi v I Love You, I Love You Not. S svetlobno hitrostjo se je približeval vedno večjim in boljšim filmom. Tako ga je bilo mogoče videti v znanstvenofantastični srhljivki Gattaca, kjer je upodobil zafrustriranega dobitnika olimpijske medalje v plavanju, ki postane paraplegik. Ob njem sta zaigrala danes že ločena Uma Thurman in Ethan Hawke. V filmu Midnight in the Garden of Good and Evil je Jude nato neuspešno osvajal srce Kevina Spaceyja - za mnoge kritike je to še vedno Judova najbolje odigrana vloga -, v prav tako dobro sprejetem Road to Perdition pa sadističnega morilca in hkrati fotografa, ki vse svoje žrtve skrbno poslika.

S prstanom na roki do gospoda Ripleya in AI-ja
Z vsemi omenjenimi filmi, predvajanimi v letu 1997, je bil Jude zelo »vroča roba« in težko ustavljiv. Našel je le toliko prostega časa, da se je na barki poročil s pet let starejšo Sadie, nato pa se zakopal nazaj v delo. Uspešnica Nadarjeni gospod Ripley je bila še ena Judova odlična poteza. Kritike in gledalce je v filmu prepričal kot dekadentni mladi bogataš Dickie Greenleaf, ki ga nato Ripley, upodobil ga je Matt Damon, umori in prevzame njegovo identiteto. Film je bil uspešen v vseh pogledih – v kinematografih ga je videlo več kot 200 milijonov ljudi, ocene kritikov so bile pozitivne, Judu pa je "priskrbel" tudi prvo oskarjevsko nominacijo za najboljšo stransko moško vlogo. Zlati kipec ni odšel v njegove roke, a je bil vseeno nagrajen – sonarodnjaki so mu podelili nagrado Bafta.

Judu je uspevalo še naprej: znanstvena fantastika A. I. Umetna inteligenca – projekt Stanleyja Kubricka, ki pa je umrl še pred začetkom snemanja, zato je film posnel Steven Spielberg – je Judu prinesla nominacijo za zlati globus. Morda še bolj kot on pa je z igro navdušil mladi Haley Joel Osment.

Hladni vrh: uspeh filma, polom zakona
Naslednji Judov film je bil film režiserja Anthonyja Minghelle Hladni vrh, ki se je lahko pohvalil z res zvezdniško zasedbo: Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman, Nicole Kidman, Renee Zellweger, ki je za vlogo robate in neposredne Ruby prejela tudi oskarja, in Jude Law, ki pa se mu je zlati kipec že drugič le za malo izmuznil iz rok – zadovoljiti se je namreč moral z nominacijo za najboljšo glavno moško vlogo. A filmu je nedvomno pustil pečat, film pa njemu – za vlogo je namreč pobral okroglih deset milijonov dolarjev.

Judovo življenje pa ni bilo kot pravljica, čeprav bi se na prvi pogled tako lahko zdelo. V zakonu s Sadie je namreč neprestano škripalo in tudi njun tretji otrok Rudy nesoglasij ni mogel zgladiti. Jude je bil zasut z delom, zato je bil Sadie le v majhno oporo, nato so mediji razpihnili še govorice, da se je zapletel v vročo romanco s sveže ločeno Avstralko Nicole Kidman. Jude in Sadie sta se ločila leta 2003, Sadie je kot vzrok navedla »nerazumno obnašanje« moža, ki naj bi se še poslabšalo, ko je po porodu padla v depresijo.

Alfie mu je prinesel le … Sienno
V letu 2003 je Jude ostal ljubljenec rumenih časopisov in porok za njihovo dobro prodajo. V samskem življenju namreč ni zdržal dolgo, saj se je med snemanjem predelave filma Alfie, ki je bila sicer ocenjena kot ena najslabših preoblek v filmski zgodovini, ustvarjalcem pa se je od približno 60 milijonov dolarjev težkega proračuna vrnila le polovica vloženega denarja, zapletel v strastno razmerje z vzhajajočo britansko igralko, lepotico Sienno Miller.

Leta 2004 je bil britanski zapeljivec tako rekoč vsenavzoč. Videti ga je bilo mogoče v filmih Letalec, Nebeški kapitan in svet prihodnosti, Odbeetki, kot pripovedovalca pa tudi v Lemony Snicket: Zaporedje nesrečnih dogodkov. Leto še ni bilo končano, Jude pa se je spet smehljal s plakatov. V filmu Bližnji odnosi se je zapletel v ljubezenski štirikotnik s Cliveom Owenom, Julio Roberts in Natalie Portman.

Leto 2005: tabloidna zvezda
Če je bil v letu 2004 Jude v središču medijskega zanimanja zaradi garaškega dela in dobre igre, je naslednje leto polnil predvsem stolpce rumenih časopisov. O trikotniku Jude-Sienna-Sadie je bilo napisanega toliko, da na koncu nihče ni več vedel, kakšna je resnica in kateri ženski sploh pripada Judovo srce. Ločitev od Sadie ni bila prav nič prijateljska, sploh pa ne denarno: Sadie je dobila ogromno hišo v londonskem Primrose Hillu in nekaj milijonov britanskih funtov. Nato pa so se začele težave v razmerju Jude-Sienna. Bila sta že zaročena, nato pa … bum. Razlog: varuška njegovih otrok Daisy Wright, s katero se je v New Orleansu zapletel v razmerje. Jude se je za skok čez plot Sienni celo javno opravičil in pokesal in zevzdnica ga je sprejela nazaj v svoj objem. A ne za dolgo. Razšla sta se, se spet pobotala in nato spet imela divji prepir. Pomagali niso niti romantični izleti v tujino. Novembra sta javno objavila, da sta se dokončno razšla. A kdo ve, ko je govora o Judu in Sienni, je mogoče vse …

Glavne nagrade šele prihajajo …
S precej neurejenim zasebnim življenjem se je Jude v letu 2006 ponovno zakopal v delo. Po tem, ko je postalo jasno, da Pierce Brosnan ne bo več slavni tajni agent 007, je bilo kar nekaj govoric, da bi irskega gospoda lahko zamenjal prav Jude. A Jude sploh ni šel na avdicijo, saj je dejal, da se ne počuti telesno dovolj močnega za boj proti zlikovcem in da se prej vidi v vlogi negativca kot pa reševalca sveta. Vloga v Casinoju Royale je tako pripadla Danielu Craigu, ki je v preteklosti grel tudi posteljo Sienne Miller. Ob Seanu Pennu in Kate Winslet pa je Jude nastopil v filmski predelavi knjižne uspešnice All the King's Men, sledilo je še tretje sodelovanje z Anthonyjem Minghello v Breaking and Entering.

Prav v tem božičnem času nas Jude ob Jacku Blacku, Cameron Diaz in Kate Winslet zabava v romantični komediji Počitnice, njegov naslednji izdelek pa nosi naslov My Blueberry Nights, v katerem bo svoj debut na filmskih platnih doživela glasbena zvezdnica Norah Jones.

Lep je, tako lep …
Ko je govora o Judu Lawu, seveda nikakor ne moremo spregledati njegovega videza. Čeprav izbira predvsem vloge, v katerih njegova lepota ne pride toliko do izraza, velja že nekaj let za enega najlepših moških na svetu. Pa to ni le splošno mnenje, to je dokazala tudi revija People, ki ima primat nad raznoraznimi seznami. Leta 2001 ga je uvrstila kar na sam vrh najprivlačnejših moških sveta. In kaj je še zanimivega o tem 1,82 metra visokem zapeljivcu?
- Je nekdanji sostanovalec Ewana McGregorja,
- je vegetarijanec,
- na levi podlaketi ima vtetovirane besede iz pesmi skupine the Beatles Sexy Sadie,
- je navijač nogometnega moštva Tottenham Hotspur,
- botra njegove hčerke Iris je britanska supermanekenka Kate Moss.

Anja Pavlič

Nikoli se ne bi znal prodati kot sekssimbol. Preprosto nisem "programiran" tako.

Z goloto nimam nobenih težav. Z Ewanom se v skoraj vsakem filmu popolnoma razgaliva.

Edini film, ki sem ga posnel izključno zaradi denarja, je bil Glasba iz sosednje sobe. Ta film mi res ni bil všeč.

Ne želim delati nobene stvari, za katero ne začutim strasti.

Nikoli nisem razmišljal o tem, da moram imeti družino, a to je bila najbolj naravna stvar, ki se mi je zgodila – ko srečaš nekoga in začutiš, da bi rad postal oče.