Foto:
Foto:
Iztok Jurančič, predsednik Sindikata novinarjev Slovenije
Pogajanja obeh strani se bodo začela v četrtek.

Na nočni seji stavkovnega odbora Sindikata novinarjev Slovenije je namreč prevladala odločitev, da se stavka prekine in da se pogajanja začnejo v četrtek, kot je ponudil upravni odbor Združenja za tisk in medije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Stavkovni odbor se je v enem izmed stališč zavzel za ustvarjalni dialog med novinarji in delodajalci. Če tega ne bo, bo odbor stavko ponovno oživil.

Odgovornost do javnosti
Združenje za tisk sicer v zadnjem odgovoru stavkovnih zahtev sindikata ni sprejelo v celoti. Odločitev za prekinitev stavke je stavkovni odbor sprejel, ker se zaveda odgovornosti do javnosti in novinarjev, ki so v rednem delovnem razmerju, pogodbenem razmerju ali imajo sodelovanje z mediji dogovorjeno na kakršen koli drug način, pojasnjuje stavkovni odbor, ki je oblikoval tudi šestčlansko pogajalsko skupino.

Stavko bodo novinarji nadaljevali, če bodo ugotovili, da pogajanja ne potekajo v smeri ustreznega reševanja pravnega, materialnega, socialnega in poklicnega statusa novinarjev v Sloveniji.

Sporna kolektivna pogodba
Glavni predmet spora med delodajalci in novinarji je še vedno v tem, da omenjeno združenje ne priznava splošne veljavnosti obstoječe kolektivne pogodbe za vse slovenske novinarje. Novinarji pa so dosegli to, da je omenjeno združenje po dolgih mesecih kategoričnega zavračanja priznalo, da je reprezentativni pogajalec na strani delodajalcev.

V pričakovanju razprave
Obe strani bosta v četrtek nadaljevali razpravo o tem, ali bodo pogajanja potekala o prenovi obstoječe kolektivne pogodbe, kar zahtevajo novinarji, ali o novi kolektivni pogodbi, kar zahtevajo delodajalci.

Časniki spet redno na prodajnih policah
Iz uprave Dela so sporočili, da bosta tako istoimenski časnik kot tudi Slovenske novice v četrtek spet redno izšla. Nadzorni svet je obravnaval tematiko stavke novinarjev v tej hiši in presodil, da notranjih razlogov za stavko v tej družbi ni bilo. Bodo pa občutne finančne posledice, saj je stavka družbi povzročila okoli 60 milijonov tolarjev škode. Tridnevni izpad dnevnikov bodo upoštevali pri obračunu naročnine.