BMW še ni objavil, kdaj bo i3 z novim paketom baterij uradno na prodaj. Foto: MMC RTV SLO
BMW še ni objavil, kdaj bo i3 z novim paketom baterij uradno na prodaj. Foto: MMC RTV SLO

BMW bo svoj popolnoma električni avtomobil i3 posodobil z novim paketom litij-ionskih baterij, s tem pa bodo omogočili, da bodo doseg vozila s polnim akumulatorjem podaljšali na več kot 200 kilometrov.

BMW bo i3 nadgradil z novim paketom litij-ionskih baterij z enako zmogljivostjo, 22 kWh (bruto), vendar z izboljšavami, ki bodo v realnih razmerah vožnje omogočile do 30 odstotkov večji doseg, kot je to omogočeno s trenutnimi baterijami v zadku električnega avtomobila.

Če lahko zdaj z enim polnjenjem baterij z i3 naredimo med 130 in 160 kilometri, jih bo mogoče z novimi baterijami več kot 200 kilometrov. Izboljšave se poleg nove baterije nanašajo na učinkovitejši električni motor, izboljšano elektroniko vozila in novo programsko opremo za hlajenje baterij in električnega motorja.

Baterije tudi v različico z dvovaljnim motorjem
Nove baterije ne bodo vgrajevali le v klasični električni i3, ampak tudi v različico s podaljševaljnikom dosega, ki ima poleg elektromotorja še mali dvovaljni bencinski motor v funkciji generatorja električne energije, ki zdaj doseg poveča na okoli 300 kilometrov.

Pri BMW so poleg tega, da bo i3 z novim paketom baterij uporabnejši na poteh zunaj mest, odgovorili tudi na potezo Nissana, ki je v svoj električni model leaf vgradil zmogljivejšo baterijo, in sicer s 30 kWh. Japonci so tako podaljšali doseg z enim polnjenjem na okoli 250 kilometrov. To je skoraj četrtina več kot s prejšnjo baterijo z zmogljivostjo 24 kWh, ki je enakih dimenzij, a 21 kilogramov lažja.