Zadnje kolo ima vgrajeno majhen električni motor, ki skrbi za pogon monokolesa. Foto: Ford
Zadnje kolo ima vgrajeno majhen električni motor, ki skrbi za pogon monokolesa. Foto: Ford

Ford je patentiral svojo novo zamisel, s katero bi lahko zadnje kolo na avtomobilu ob dodatnih delih spremenili v monokolo na električni pogon. Za zdaj še niso kreirali niti prototipnega vozila.
Ford je pred kratkim predal patent za električno monokolo, ki bi bilo v prihodnosti lahko v pomoč pri prevozu v mestni gneči oziroma bi predstavljalo alternativni način prevoza v urbanih naseljih.
Podobno kot v vozilu batpod v filmu Vitez teme o superjunaku Batmanu bi se zadnje kolo avtomobila, ki se odstrani, spremenilo v samouravnoteženo monokolo. Rešitev sicer ni tako elegantna kot v filmu o superjunaku, saj bi bili sedež, baterija in drugi sestavni deli, potrebni za delovanje električnega vozila, spravljeni v prtljažniku vozila, v Fordovem primeru focusa, ki je narisan na skici patenta.
Manj zapleteno kot menjava pnevmatike
Avtomobil bi imel priloženo posebno dvigalko, ki bi olajšala dviganje avtomobila in odvijanje kolesa. Za zdaj je vprašanj več kot odgovorov, znano je le, da bi bili dvigovanje in odvijanje kolesa bistveno lažji kot v dosedanjem primeru, ko je treba zamenjati predrto pnevmatiko.

Pri proizvajalcu avtomobilov ne razkrivajo niti tega, kako bi se vsi drugi deli monokolesa pritrdili na kolo, je pa znano, da želijo pri Fordu zaščititi svojo zamisel, predem se česa podobnega ne domisli nekdo drug.