S Tonyjem Gloverjem sta bila dolgoletna prijatelja. Foto: EPA
S Tonyjem Gloverjem sta bila dolgoletna prijatelja. Foto: EPA

Dolgo 'izgubljeno' zakladnico dokumentov Boba Dylana je do lani hranil njegov tesni prijatelj Tony Glover. Ker pa je ta lani umrl, se je vdova Cynthia Nadler odločila, da bo zbirko ponudila na spletno dražbo. Sprva je mislila, da gre zgolj za navadno šaro, pozneje pa je prepoznala vrednost, ki se je skrivala v njej. "Zdaj sem se jo naučila imenovati 'arhivski material'," je dejala.

Zasebna zbirka ameriškega bluzovskega glasbenika in glasbenega kritika Tonyja Gloverja namreč zajema pisma, ki sta si jih prijatelja, ki sta sicer hkrati vstopila v glasbeni svet klubov in kavarn Minneapolisa, izmenjevala desetletja in transkripte intervjujev z Dylanom iz leta 1971. Ti so poleg tega, da je bila pesem Lay Lady Lay napisana za ameriško igralko in pevko Barbro Streisand, med drugim razkrili tudi, da je imel Dylan, ko si je svoje ime Robert Zimmerman spremenil, v mislih antisemitizem. "Veliko ljudi je pod vtisom, da so judje zgolj posojevalci denarja in trgovci," je dejal. Iz zapisov pa je razvidno, da sta se pogovarjala tudi o njegovem razmerju s prijatelji in družino. "Svojega zakona nisem skrival. Zgolj ni se mi zdelo potrebno, da mora to kdor koli vedeti."

Med dokumenti so se poleg številnih fotografij, posnetkov intervjujev in plakatov znašla tudi besedila, ki jih je Dylan napisal maja leta 1962 po obisku legende folka Woodyja Guthrieja, ti verzi pa vse do prejšnjega meseca nikoli niso ugledali luči sveta.

Zbirka je bila 'časovna kapsula'

Zbirka Dylanovih vsebin je bila tako prodana za več kot 417.000 evrov (495.00 ameriških dolarjev). Kolekcija je novo domovanje našla pri ponudniku, čigar identiteta pa ni javno znana.

Sicer so na dražbi ponujali še druge predmete umetnikov 20. stoletja, ki jih je Glover skrbno hranil. Za več deset tisoč evrov so na primer prodali knjigo poezije, ki jo je podpisal Jim Morrison, pevec skupine The Doors. Enako velja za majico, ki jo je nosil Bob Marley, in podpisano pismo Johna Lennona in Yoko Ono. "Kolekcija je časovna kapsula," je dejal Bobby Livingston, podpredsednik dražbene hiše.