Urška Majdič na krvodajalski akciji. Foto: Primož Korošec
Urška Majdič na krvodajalski akciji. Foto: Primož Korošec
Krvodajalska akcija
Marko Potrč si je vzel čas in naredil dobro delo. Foto: BoBo

Slovenski dan krvodajalstva, ki pod sloganom Zate bi dal kri poteka že tretje leto, želi ozaveščati mlade o potrebnosti darovanja krvi in jih vključiti v krvodajalsko akcijo. Temu je namenjena tudi možnost virtualnega darovanja krvi prek Facebooka, da bi tako širili zavest darovanja za drugega.

Kot je dejal televizijski voditelj Marko Potrč, se lahko v akcijo vključi vsak prek mobilne aplikacije Daruj kri, ki sta jo Zavod RS za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije oblikovala v okviru mednarodnega projekta Bessy. Krvodajalci lahko po njegovih besedah spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi, lokacije in termine krvodajalskih akcij. Aplikacijo si je mogoče med drugim namestiti s spletne strani daruj-kri.si ali strani Daruj kri na Facebooku.

Igralka Ana Marija Mitič pa je poudarila, da je darovanje krvi nekaj najplemenitejšega, kar lahko naredimo za sočloveka. V današnjem času, ko je v ospredju individualizem, je po njenem prepričanju pomen take akcije še toliko večji. "Z njo ni v ospredju le namen darovanja krvi, ampak širjenje zavesti, da skrbimo drug za drugega," je dodala Mitičeva.

Najbolj množična solidarnostna akcija
Dan krvodajalstva praznujemo na dan, ko so leta 1945 v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi. Krvodajalstvo je sicer najbolj množična solidarnostna akcija pri nas. V Sloveniji se letno za krvodajalstvo prijavi 110.000 ljudi, medtem ko na zavodu za transfuzijsko medicino opravijo okoli 97.000 odvzemov krvi. S tem znotraj države pokrivamo lastne potrebe po krvi. Sicer pa zaloge krvi niso odvisne samo od števila krvodajalcev in števila odvzemov krvi, temveč tudi od porabe in potreb.

Kri sicer lahko daruje vsak, ki je star med 18 in 65 let, tehta vsaj 50 kilogramov in je dobrega zdravja. Krvi pa ne smejo darovati določene rizične skupine. Krvodajalcu se navadno odvzame 450 mililitrov krvi, kar je največ 13 odstotkov celotnega volumna krvi. Svetovni dan krvodajalstva zaznamujemo 14. junija.

Nekaj utrinkov s krvodajalske akcije si lahko ogledate v galeriji. Foto: BoBo, Primož Korošec.