Hitro, hitreje, najhitreje - nekaterim je šlo za dober izid, večina pa je tek vzela bolj za koristen 'štos'. Foto: MMC RTV SLO
Hitro, hitreje, najhitreje - nekaterim je šlo za dober izid, večina pa je tek vzela bolj za koristen 'štos'. Foto: MMC RTV SLO

Pot ni dolga, saj z njo najboljši opravijo v nekaj minutah, a kljub temu so na vrhu grajskega hriba rdečih lic lovili sapo. Prirediteljem, Zavodu ŠOU šport, je šlo letos pri 17. izvedbi tradicionalnega teka na grad na roko tudi vreme, saj je sonce premagalo v teh dneh tako nadležni dež in kljub grozečim temnim oblakom poskrbelo za prijetno "tekaško" temperaturo. Lani se je preizkušnje na grad udeležilo še več, okoli 1.500, ljudi.

Od leta 1993 je dobra dva kilometra dolgo progo od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu preteklo že več kot 15.000 tekačic in tekačev, ki so razporejeni v štiri kategorije - študentke, študenti, občanke in občani.

Kako pogosto se gibate?
Na ŠOU Športu so dejali, da je namen prireditve promocija zdravega načina življenja med študenti in drugimi prebivalci glavnega mesta. Tek letos sovpada s svetovnim dnem gibanja, katerega letošnji slogan je Tisoč življenj - tisoč oblik gibanja. Sporočilo slogana je, da si vsak posameznik lahko poišče obliko zdrave telesne dejavnosti, ki je zanj primerna in ga veseli, s tem pa doseže pozitivne učinke gibanja na številnih področjih, od zdravja do samozavesti.

Množico dobro razpoloženih tekačev je na gradu pol ure po začetku pričakala svečana podelitev medalj in nagrad najhitrejšim, ki so jih podelili ljubljanski župan Zoran Janković, rektor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik in predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Jernej Štromajer. Vsak udeleženec se je z gradu spustil v sveži majici, na cilju pa so lahko prisluhnili tudi improvizatorskim domislicam Luka in Vida.