Kranjska Gora je rojstni kraj mladinskega pisatelja Josipa Vandota, ki je v svojih zgodbah ustvaril fantiča Kekca.  Na steber kozolca pa je splezal Gregec, lik iz Triglavskih pravljic. Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora
Kranjska Gora je rojstni kraj mladinskega pisatelja Josipa Vandota, ki je v svojih zgodbah ustvaril fantiča Kekca. Na steber kozolca pa je splezal Gregec, lik iz Triglavskih pravljic. Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora

Kekčevi dnevi v Kranjsko Goro sicer privabijo predvsem slovenske družine. Večina prireditev je brezplačnih, osem evrov pa stanejo Rajže po poteh triglavskih pravljic, ki so bile izbrane za naj tematsko pot lanskega leta na zgornjem Gorenjskem.

Obiskovalci na njej srečajo vaške posebneže Dovjega in Mojstrane, domačine in bajeslovna bitja, ki jim odstrejo pravljično tančico starih šeg in navad, domislic, pregovorov ter vraž.

Plačljiv je tudi obisk Kekčeve dežele, ki stane 12 evrov. Gre za skrit kotiček v objemu gora, kjer živijo Kekec, teta Pehta, hudobni Bedanec, modri Vitranc, prijazna Mojca, Tinkara, Brincelj in preplašeni Rožle. Kranjska Gora je namreč rojstni kraj mladinskega pisatelja Josipa Vandota (1884-1944), ki je v svojih zgodbah ustvaril fantiča Kekca.

Pester program prireditev in animacij
Dogajanje se je začelo v petek popoldne, tako imenovanemu pravljičnemu dnevu je v soboto sledil zmagovalni dan, v nedeljo pa še magični dan. Otroke so čakali rajže po poteh triglavskih pravljic, obisk Kekčeve dežele, predstava Športna pravljica, čarovnije s čarodejem Tonijem, čarobna ustvarjalnica in slikarska packalnica. V soboto je bil tudi že tradicionalni 7. družinski kolesarski dan.

Letos pa so program še dodatno obogatili - prvič so v Kranjski Gori namreč gostili tudi razstavo legokock, ta se je v Ljudskem domu razprostirala na več kot 200 kvadratnih metrih površine.