Organizatorji Plesna šola Urška Pro naj bi dijakom, ki za maturantski ples niso izbrali njihove plesne šole, za udeležbo na paradi zaračunali 59 evrov. V celotno zgodbo naj bi bile vpletene tudi grožnje, kar predstavniki Urške Pro ostro zanikajo.

Maturantska parada poteka v središču Ljubljane. Foto: BoBo
Maturantska parada poteka v središču Ljubljane. Foto: BoBo

Ob začetku šolskega leta naj bi direktor Plesne šola Urška Pro Boris Prokofjev dijakom na predstavitvi svoje plesne šole dejal, da bodo morali za udeležbo na maturantski paradi plačati 59 evrov, če maturantskega plesa ne bo organizirala njihova plesna šola. Tako pravijo na dijaški skupnosti Ljubljana. Predsednik Kristjan Briški dodaja, da so se oglaševani zneski vseskozi spreminjali: "Da naj bi dijaki, ki se prijavijo do konca februarja, morali za parado odšteti kar 20 evrov. Oziroma, potem za parado in festival, ki naj bi tej paradi sledil, vse skupaj 60 evrov, na dan dogodka pa 70 evrov."

"Lani smo resda pripravili brošuro, v kateri med drugim piše, da je višina stroška organizacije maturantske parade 59 evrov na udeleženca, a to ne pomeni dejanskega stroška dijakov," odgovarja Mateja Prokofjev, solastnica Urške Pro. Dogovore o organizaciji in ceni parade so uskladili z Mestno občino Ljubljana in jih strnili v dokument, podpisan januarja letos. "In od takrat naša plesna šola Urška Pro dokazljivo zaračunava udeležbo na maturantski paradi v višini 10 evrov, vključno z DDV. Ker pa teh 10 evrov prihodkov na udeleženca ne krije vseh stroškov organizacije plesnega dogodka, krije Urška Pro te stroške iz drugih virov."

Prav tako pri plesni šoli Urška Pro zanikajo navedbe o grožnjah dijakom, ki so objave glede višine zneska delili na družbenih omrežjih, šlo naj bi zgolj za pojasnila.

Bo občina prevzela organizacijo?
Na Mestni občini Ljubljana pojasnjujejo, da Slovensko cesto odstopijo organizatorjem brezplačno in da velja dogovor, da je strošek organizacije maturantske parade 10 evrov na udeleženca. Dodajajo, da sta ves čas potrebna nadzor in opozarjanje organizatorja, nad katerim je nezadovoljstvo vsako leto večje, zato razmišljajo tudi o tem, da bi izvedbo maturantske parade v prihodnje prevzela kar občina sama.

Zapleti pred maturantsko tradicionalno četvorko