Tina Petelin je bila zelo na hitro in na skrivaj okronana oktobra lani v Radencih. Foto: MMC RTV SLO
Tina Petelin je bila zelo na hitro in na skrivaj okronana oktobra lani v Radencih. Foto: MMC RTV SLO
Mis sveta
V JAR-u je svojih pet minut slave dočakala Gibraltarka Kaiane Aldorino, ki je postala mis sveta. Prva spremljevalka je bila Mehičanka, druga pa domačinka. Foto: EPA

Na uradni spletni strani izbora je na voljo prijavnica, ki privlačnim dekletom ponuja možnost, da nasledijo aktualno mis Slovenije Tino Petelin in si nadenejo krono najlepše na sončni strani Alp. Prijavnice lahko oddate do 30. aprila, v maju pa bodo prireditelji izvedli osem predizborov oziroma castingov (za mis Maribora, Celja, Ljubljane, Pomurja, Koroške, Primorske, Gorenjske in Dolenjske).

Tako bo izbranih 12 najlepših in najsimpatičnejših deklet, ki se bodo na finalnem izboru julija pomerila za ta lepotni naziv. Tekmovanje za mis sveta pa bo tokrat potekalo šestega novembra v Vietnamu.

Pogoji, pod katerimi se dekle lahko prijavi na izbor za mis Slovenije 2010:
- imeti mora slovensko državljanstvo,
- visoka mora biti več kot 165 cm,
- v letošnjem letu mora biti stara med 17 in 24 let,
- neporočena,
- brez otrok,
- nekaznovana.

Zrcalce, zrcalce povej ...
Spomnimo, mis sveta je edino uradno, po medijski pozornosti pa zelo oblegano lepotno tekmovanje. Lani je ta festival lepote gostil Johannesburg v Južnoafriški republiki, svojo predstavnico pa je imelo kar 112 držav, kar je največ v zgodovini lepotnih tekmovanj. Prvo lepotno tekmovanje za mis sveta je leta 1951 potekalo v Londonu, kjer je komisijo prepričala lepotica s Švedske. Letos izbor torej praznuje že svojo 60. obletnico, ta spektakel pa prek televizijskih zaslonov spremlja več kot dve milijardi gledalcev.

Z naslovom mis Slovenije pa so se v preteklosti okitile: Teja Skarza, Nataša Abram, Metka Albreht, Janja Zupan, Teja Boškin, Alenka Vindiš, Maja Šimec, Miša Novak, Neda Gačnik, Maša Merc, Rebeka Dremelj, Nataša Krajnc, Tina Zajc, Živa Vadnov, Sanja Grohar, Iris Mulej, Tadeja Ternar in Tina Petelin.