Foto:
Foto:

To so ugotovili strokovnjaki iz fakultete Ohio State, ki blagodejni učinek seksa pripisujejo delovanju hormona oksitocina, čigar raven se med orgazmom poveča za petkrat.

Hitro izločanje oksitocina poveča hitrost bitja srca in poveča krvni pritisk, takšna "telovadba" pa je dobra za zdravje srca.

Več seksa, manj srčnih težav
Raziskava je pokazala, da imajo moški, ki imajo spolni odnos najmanj dvakrat na teden, dvakrat manj srčnih kapi kot tisti, ki so v postelji manj dejavni. V raziskavi na študentih so ugotovili, da imajo študenti, ki imajo spolni odnos enkrat ali dvakrat na teden, v krvi 30 odstotkov več protitelesc kot njihovi kolegi, ki nimajo rednih spolnih odnosov.

Recept proti depresiji
Med spolnim odnosom se povprečno porabi 200 kalorij, kar je ekvivalent 30 minutam teka, zato je seks dober tudi za ohranjanje dobre kondicije, dober pa je tudi proti depresiji. Ljudje, ki imajo redne spolne odnose ali pa vsaj redno masturbirajo, redkeje obolevajo zaradi depresije, predvsem v starejši dobi. Redni spolni odnosi lahko, zahvaljujuč hormonom, zmanjšajo možnost raka dojk in prostate.