Že lani so pri Disneyju predstavili opozorilo gledalcem, ki ljudi opozarja, da lahko zgodba v nekaterih risanih oz. animiranih filmih utrjuje določene negativne stereotipe o posameznikih, rasi ali kulturi, ki jim pripadajo. Pred Petrom Panom, Damo in potepuhom, Dumbom, Knjigo o džungli in drugimi klasikami se je tako že do zdaj izpisalo opozorilo: "Ta vsebina je predstavljena enako kot v izvirniku, zato lahko vsebuje zastarele prikaze kultur."

Opozorilo se gledalcem izpiše, če želijo film gledati na Disneyjevi platformi Disney+. Foto: Reuters
Opozorilo se gledalcem izpiše, če želijo film gledati na Disneyjevi platformi Disney+. Foto: Reuters

Zdaj pa so opozorilo še dodelali, so sporočili iz Disneyja. "Predvajana vsebina vključuje negativen prikaz in/ali neustrezno ravnanje z ljudmi ali kulturami," se tako začne opozorilo in nadaljuje: "Ti stereotipi so bili napačni takrat in so še vedno. Namesto, da bi odstranili vsebino, jo želimo ohraniti, obenem pa opozoriti na njegovo škodljivost, da se bomo iz tega vsi nekaj naučili in se začeli pogovarjati, kako ustvariti boljšo prihodnost za vse."

Gre za filme, ki so nastali v obdobju med letoma 1940 in 1970 in ki so jih skupine, ki se borijo za enakopravnost, že večkrat kritizirale zaradi njihovega odkritega ali prikritega rasizma. V Petru Panu tako (še vedno) avtohtone ameriške prebivalce označujejo za rdečekožce, v Dami in potepuhu s prikazom siamskih mačk utrjujejo stereotipe o ljudeh azijskega porekla, o Rusih in Mehičanih, v Knjigi o džungli pa je opičji kralj Ludvik len, govori slovnično nepravilno in je nasploh "utelešenje" stereotipne predstave o temnopoltem Američanu, piše BBC.

Nekaterih najbolj spornih filmov, v katerih rasizem ni niti prikrit, na primer Song of the South, si na spletnih platformah oz. na zahtevo sicer sploh ni mogoče več ogledati.