Michael Jackson je veljal za kralja popa, zaradi dokumentarca o spolnih zlorabah pa je na njegovo zapuščino padla temna senca. lFoto: Reuters
Michael Jackson je veljal za kralja popa, zaradi dokumentarca o spolnih zlorabah pa je na njegovo zapuščino padla temna senca. lFoto: Reuters

Že vse od trenutka, ko je HBO napovedal predvajanje razvpitega (in težko pričakovanega) dokumentarca o Jacksonovih zlorabah, se njegova družina vztrajno bori, da bi oprala zvezdnikovo ime.

Dokumentarni film je nastal v režiji Eli Pedraza in nosi naslov Neverland Firsthand: Investigating the Michael Jackson Documentary. V 30 minutah filma intervjuvanci poskušajo ovreči trditve Wada Robsona in Jamesa Safechucka, ki v prvotnem dokumentarcu trdita, da ju je Jackson (kot dečka) spolno zlorabljal. Nazorno in z mučnimi podrobnostmi opišeta, kaj sta po lastnih besedah v zgodnji devetdesetih doživela na ranču Neverland. Oba se spominjata, da sta bila kot otroka "zaljubljena" v Jacksona. Vse skupaj je toliko bolj zapleteno, ker je Robson leta 2005 na sojenju Jacksonu pričal v pevčevo korist. Oba s Safechuckom pravita, da sta bila šele v odrasli dobi sposobna kontekstualizirati in osmisliti, kaj se je dogajalo pred toliko leti.

Zvezdnik, ki je umrl junija 2009, je v času življenja vse tovrstne obtožbe namreč vztrajno zanikal. V poglobljenih intervjujih pa mu v novem dokumentarcu v bran stopijo še njegov nečak Taj Jackson, nečakinja Brandi Jackson in dolgoletni sodelavec Brad Sundberg, ki je svoj prosti čas sicer redno preživljal na Jacksonovem ranču Neverland.

Ranč Michaela Jacksona. Foto: Reuters
Ranč Michaela Jacksona. Foto: Reuters

"V Michaelovi bližini nisem nikoli videl otroka, ki bi bil videti pretresen, prizadet ali zlorabljen," v dokumentarcu med drugim izjavi Sundberg.

"Robson je oportunist"

Michaelova nečakinja Brandi celo trdi, da se je z Robsonom, ki je v prvotnem dokumentarcu spregovoril o zlorabi, videvala sedem let. "Vedno je bil oportunist," je dejala in namignila, da je določene življenjske situacije "vedno znal izkoristiti sebi v korist".

Na obtožbe Brandi Jackson je odgovoril Robsonov odvetnik. "Gospa Jackson ni bila z Wadom in Michaelom Jacksonom, ko je prišlo do spolne zlorabe, zato njene trditve in namigi niso relevantni."

Taj Jackson o Michaelovi "dobroti"

Taj Jackson je svojega strica javno branil že v preteklosti, v dokumentarcu pa trdi, da so obtožbe lažne, saj domnevne žrtve samo izkoriščajo dobroto njegovega pokojnega sorodnika. Prav zaradi "prijaznost in odprtosti" naj bi se pevec tolikokrat znašel pod plazom kritik in grobih laži. "Ko imaš v sebi določeno dobroto, ljudje to radi izkoristijo," je v dokumentarcu dejal Taj.

Številni člani dinastije Jackson so javno že izrazili svoje ogorčenje nad filmom, upravitelji pevčeve dediščine pa so že vložili tožbo proti kabelski televiziji HBO. Sklicujejo se na dogovor iz leta 1992, v katerem naj bi se televizija zavezala, da Jacksona ne bo omalovaževala. "Michael Jackson je nedolžen. Pika," je med drugim zapisano v tožbi.