Foto: Netflix
Foto: Netflix

Komedija v produkciji Netflixa in režiji Davida Dobkina prihaja na to spletno platformo 26. junija, v njem pa nekdanji zvezdnik oddaje Saturday Night Live Will Ferrell in oskarjevska nominiranka Rachel McAdams igrata islandski duet, ki si srčno želi zmage na Evroviziji.

Film z naslovom Evrovizija: Zgodba ognjene sage (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) se tako osredotoča na zgodbo poseganja po zvezdah Larsa Erickssonga (Ferrell) in Sigrit Ericksdottir (McAdams), ki se na tekmovanje prijavita s pesmijo Volcano Man.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Da gre za jasno parodijo klasičnih "evrovizijskih", kičastih in pompoznih šlagerjev, dokazuje tudi videospot (glej spodaj), ki so ga pri Netflixu objavili kot napovednik ta teden ‒ nekakšna mešanica vikinške motivike s kuliso in scenografijo Igre prestolov.

Igralsko zasedbo ob Ferrellu (Škrat, Anchorman), ki je tudi napisal scenarij, in McAdamsovi (Beležnica, V žarišču) dopolnjujejo še Pierce Brosnan, Dan Stevens in Demi Lovato.

Letos zgolj revijski šov

Tekmovanje za pesem Evrovizije sicer sega v leto 1956, ko se je za zmago v Švici potegovalo takrat pičlih sedem držav iz zahodne Evrope. Letos bi se moralo v Rotterdamu predstaviti 41 nastopajočih, med njimi naša Ana Soklič, a je pandemija odnesla tudi to priljubljeno tekmovanje. Evrovizijo 2020 so tako organizatorji izpeljali kot nekakšen revijski šov.

In čeprav je Evrovizija pogosto tudi tarča posmeha, je tekmovanje rodilo tudi vrsto uspešnih karier (med drugim Abbe in Celine Dion) in postreglo s kar nekaj nastopi, ki se jih gledalci spominjamo še 10 ali celo 20 let pozneje.