Nanizanka spremlja zgodbe raznolike in netipične družine, ki podira družbene stereotipe. Foto: EPA
Nanizanka spremlja zgodbe raznolike in netipične družine, ki podira družbene stereotipe. Foto: EPA

Sodobna družina (Modern Family) počasi končuje svojo uspešno televizijsko pot. Trenutno na ameriški televizijski mreži ABC poteka 10. sezona priljubljene humoristične nanizanke, kot je sporočil novopečeni predsednik mreže ABC Entertainment Karley Burke, pa se bo televizijska družina na male zaslone še zadnjič vrnila v sezoni 2019/2020.

Nanizanka, ki sta jo ustvarila Steve Levitan in Christopher Llyod, se ponaša z udarno igralsko zasedbo, ki jo med drugimi sestavljajo Ed O’Neill, Julie Bowen, Ty Burrell, Sofia Vergara in Jesse Tyler Ferguson. Zgodba se plete okoli razširjene družine iz Kalifornije, ki se iz epizode v epizodo spopada z različnimi zapleti, središče nanizanke pa so njihovi družinski odnosi, ki so predstavljeni na pristen in humoren način.

Sodobna družina je bila prvič predvajana leta 2009, skozi leta pa si je prislužila status ene največkrat nagrajenih televizijskih serij vseh časov. Prejela je kar 75 nominacij za emmyja in jih prejela 22. Zvezdniki serije so se v tem času prebili med najbolj plačane igralce na svetu.
Nanizanka je v zadnjih sezonah sicer izgubljala svojo udarnost in posledično tudi gledanost, še vedno pa velja za enega izmed paradnih konjev televizijske mreže ABC. V tekoči sezoni si jo na televiziji ogleda okoli pet milijonov gledalcev na epizodo – na vrhuncu priljubljenosti se je številka gibala okoli 13 milijonov na epizodo.

Zunaj okvirov družbenih stereotipov
Sodobna družina je velik pečat pustila tudi zato, ker je predstavila raznoliko in netipično družino, ki podira nekatere družbene stereotipe. Gledalci lahko med drugim spremljajo življenje homoseksualnega para, Camerona in Mitchlla, ki sta prikazana kot stabilna, skrbna in ljubeča starša posvojene deklice Lily. Poleg tega zakonski stan premožnega Jaya in mlajše, privlačne Kolumbijke Glorije temelji na pravi ljubezni, in ne na denarju, čeprav se tudi par v nanizanki velikokrat spopada s tovrstnimi očitki.

"Naši liki so se deset let pogumno spopadali s preobrati in zapleti in se skozi svoje dogodivščine prebili do velikih osebnih rasti," je v izjavi za javnost povedal Llyod. Soustvarjalec Levitan je ob tem šaljivo dodal: "Ugotovili smo, da celo po desetih letih skupnega dela še vedno obstajajo stvari, ki jih naši pisci ne vedo o seksualnem življenju drug drugega. Zato smo se odločili, da ustvarimo še eno sezono."

Poslovilna sezona Sodobne družine na male zaslone predvidoma prihaja septembra letos.