Po podatkih statističnega urada je bilo v Sloveniji v letu 2019 tveganju socialne izključenosti izpostavljen vsak osmi prebivalec. Še posebno problematična je dolgotrajna revščina, saj si ljudje zaradi nje lahko ne morejo privoščiti nekaterih dobrin, storitev in dejavnosti, ki so običajne za družbo, v kateri živijo, in se zaradi tega oddaljijo od socialnega okolja ali se celo izolirajo od družbe.

Že s SMS-donacijo prispevate k zmanjševanju socialne izključenosti vsakega petega upokojenca in vsakega desetega mladoletnega otroka. Z darovanimi sredstvi jim boste omogočili, da ne bodo lačni in bodo lahko vsaj teden dni letovali ob morju. Foto: BoBo
Že s SMS-donacijo prispevate k zmanjševanju socialne izključenosti vsakega petega upokojenca in vsakega desetega mladoletnega otroka. Z darovanimi sredstvi jim boste omogočili, da ne bodo lačni in bodo lahko vsaj teden dni letovali ob morju. Foto: BoBo

"Naša glavna skrb je počutje najbolj ranljivih med nami. To so otroci, starejši in mnogi, ki v nastali situaciji občutijo stisko v obliki strahu, nezaupanja, nestrpnosti, obupa, občutka nemoči, praznine ali osamljenosti," pojasnjuje predsednica Rdečega križa Slovenije, Vesna Mikuž, in dodaja: "Pomagati jim je potrebno pri plačevanju položnic za elektriko, ogrevanje, vrtce ... in jim ponuditi ne le hrano za osnovno preživetje, ampak kar najbolj raznovrstna živila, otroško hrano, vitaminske napitke in podobno."

Sredstva za pomoč posameznikom in celim družinam Rdeči križ že tradicionalno zbira tudi v sodelovanju s TV Slovenija. Tudi letos bo v okviru Tedna dobrodelnosti, ki bo potekal do nedelje, mogoče prispevati po 1 ali po 5 evrov za družine v stiski. Vsa zbrana sredstva bodo namenjena za dodatne prehranske pakete oz. reševanju drugih stisk družin ali posameznikov.

Na pomoč s SMS-sporočili

Med Tednom dobrodelnosti Rdečega križa Slovenije na Televiziji Slovenija, ki bo potekal od 12. do 18. oktobra 2020, lahko posamezniki in podjetja že s SMS-donacijo prispevate k zmanjševanju socialne izključenosti vsakega petega upokojenca in vsakega desetega mladoletnega otroka. Z darovanimi sredstvi jim boste omogočili, da ne bodo lačni in bodo lahko vsaj teden dni letovali ob morju.

Na številko 1919 lahko pošljete SMS z besedo SKUPAJ in prispevali boste 1 evro, če pa želite darovati več, boste s poslanim SMS-om z besedo SKUPAJ5, prispevali 5 evrov.

Prispevate lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T2. Vsi navedeni mobilni operaterji se v celoti odpovedujejo prihodkom iz naslova dohodnih in odhodnih SMS-sporočil.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Problematiki pa bodo številne oddaje TV Slovenija, na primer Tednik, Dobro jutro, Infodrom, Vikend paket in Dnevnik ta teden posvečale še več pozornosti kot sicer. Ozaveščale bodo o pomenu dobrodelnosti, predstavile stiske, s katerimi se v Sloveniji dnevno soočajo številne družine in posamezniki, med njimi tudi številni starostniki, videli boste, kako k dobrodelnosti pristopijo tudi otroci za otroke ipd.

Projekt že leta podpirajo tudi znani Slovenci, letos so med promotorji med drugim pisatelj Primož Suhodolčan, glasbena skupina Čuki in Hokejski klub Acroni Jesenice.

Svoj prispevek lahko nakažete tudi na TRR:

TRR: SI56 0292 2001 9831 742
Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
Koda namena: CHAR
Namen: Teden dobrodelnosti 2020
Referenca: SI 00 96874

Teden dobrodelnosti vsako leto poteka v obdobju, ko zaznamujemo tri svetovne dneve, in sicer 16. oktober, ko je Svetovni dan hrane (letošnja tema je trajnostna lokalna pridelava hrane in skrb za lokalne pridelovalce hrane) in Svetovni dan oživljanja (tudi letos s temo Vsak zemljan lahko reši življenje) ter 17. oktobra Mednarodni dan boja proti revščini.

Pogovor s predsednico Rdečega križa Slovenije Vesno Mikuž
Lepo je deliti!
Lepo je deliti!