Foto:
Foto:
Vrednosti delnic so padle tudi na frankfurtski borzi.

Zaključni posli z Mercatorjem so bili še precej nižji in so se sklepali tudi pri 41.000 SIT. Gorenje, ki je bilo s 100 milijoni SIT najprometnejše, ostaja pri 6.400 SIT. Večji kupec je bila Poteza.

Petrol (66.000 SIT) je cenejši za pol odstotka, Krka (85.820 SIT) pa za manj kot desetinko odstotka.

Več kot pol odstotka dražje so delnice Intereurope (7.700 SIT) in Luke Koper (8.150 SIT). Enotni tečaj Istrabenza je po nekaj mesecih spet nad 9.400 SIT.

Na prostem trgu so najbolj živahno trgovali z idoma Infond in Zlata moneta I, ki sta malenkost zdrsnila. Da indeks PIX (4.572 točk) ni končal v rdečem območju, je zasluga investicijske družbe Zvon I, ki se je podražila na 3.200 SIT.

Za kar 1,4-odstoten porast indeksa IPT (4.123 točk) imajo zasluge delnice Aktive invest (+15 odstotkov) in Juteksa (+2,5 odstotka). Še bolj kot Aktiva invest sta porasla enotna tečaja Imp črpalk (80 odstotkov!) in Intertrada (55 odstotkov). Lastnica omenjenih podjetij je Aktiva, ki je že začela s friziranjem tečajev.

Malce predaha po dolgotrajni rasti
Na največjih evropskih borzah gre ta teden po principu toplo-hladno. Sreda je hladna, kar je predvsem "zasluga" precejšnjega padca na Wall Streetu.

Delniški indeks FTSE 100 je padel na 4.700 točk, najbolj pa so se znižale cene delnic rudarskih in naftnih podjetij. Frankfurtski DAX 30 je sredino dopoldne preživel pod 4.200 točkami, večji padec pa so preprečile avtomobilske delnice.

Po lepi šesttedenski rasti je Wall Street zaradi unovčevanja dobičkov torek zaključil z enoodstotnim minusom, še bolj pa so se na Nasdaqu pocenile tehnološke delnice.

Vrednost evra je padla na dobrih 1,33 dolarja. Nafta se je le v ponedeljek podražila, v torek pa je šlo spet navzdol in to kljub temu, da naj bi se Opec na zasedanju odločil za znižanje proizvodnje. Cena črnega zlata je tako spet najnižja v zadnjih treh mesecih. Za sod londonskega brenta je treba na primer plačati le 38 dolarjev.