Paola, Albert in Delphine. Foto: Reuters
Paola, Albert in Delphine. Foto: Reuters

Iz belgijske kraljeve palače so namreč poslali fotografijo nekdanjega kraljevega para, Alberta in njegove žene Paole v družbi novopriznane princese Delphine. Ob tem so sporočili še, da se je v nedeljo, ko so se srečali, "začelo novo poglavje, polno čustev, razumevanje in upanja".

"Med srečanjem na gradu Belvédère je vsak od nas, mirno in z empatijo, razkril svoja čustva in izkušnje. Po vsem, kar se je dogajalo, po vsem trpljenje in ranah, je zdaj čas za odpuščanje, celjenje ran in spravo. Skupaj smo sklenili stopiti na to novo pot. Potrebno bo veliko potrpljenja in truda, a smo odločeni. To je prvi korak na poti, ki jo bomo prehodili v miru," še piše v sporočilu za javnost, ki so ga podpisali "Delphine, Paola in Albert".

Pred skoraj dvema tednoma je svojo polsestro prvič sprejel tudi zdajšnji belgijski kralj Philippe. Polbrat in polsestra sta imela "prisrčno srečanje", so takrat zapisali na Facebooku na uradni strani kraljeve družine. Kot sta v skupni izjavi sporočila sorojenca, sta se srečala na gradu Laken, s čimer sta prvič dobila priložnost, da se spoznata. "Pogovarjala sva se o najinih življenjih in skupnih točkah. Ta vez se bo nadalje razvijala znotraj družinskega kroga," sta zapisala.

52-letna Delphine Boël, umetnica, se je več let bojevala, da bi jo priznali kot hčerko nekdanjega kralja Alberta, kar ji je uspelo šele s sodnim postopkom, ki ga je lahko začela po njegovem odstopu (predtem je namreč užival imuniteto). Čeprav se je nekdanji kralj odločno otepal priznanja, je bil na koncu primoran oddati vzorec DNK-ja in pozneje hčer tudi priznati.

Sodni postoek se je sklenil pred enim mesecem, ko je sodišče Delphine podelilo enake pravice in nazive, kot jih uživajo Albertovi v zakonu s kraljico Paolo spočeti otroci. Prav tako lahko njena otroka zdaj nosita priimek njenega očeta, Saxe-Cobourg.

Po Albertovi smrti bo tako tudi ona upravičena do njegove dediščine, ki se bo po novem razdelila na štiri dele – preostali trije deli bodo šli princu Laurentu (56), princesi Astrid (58) in kralju Philippu (60). Delphine sicer ne bo prejemala nikakršne podpore z dvora, mora pa ji Albert plačati 3,4 milijona evrov za kritje pravnih stroškov, je pred tedni poročal De Standaard.