Marc Jacobs naj bi razmišljal o 'selitvi' k Diorju, Phoebe Philo pa k Vuittonu. Foto: EPA
Marc Jacobs naj bi razmišljal o 'selitvi' k Diorju, Phoebe Philo pa k Vuittonu. Foto: EPA

Potem ko je moral John Galliano zaradi protijudovskega škandala pred petimi meseci zapustiti mesto kreativnega vodje hiše Dior, se je pojavljalo veliko ugibanj, kdo naj bi ga nasledil na "prestolu": omenjala so se tudi imena, kot sta Azzedine Alaia in Riccardo Tisci, kreativni vodja pri Givenchyju.

Ko pa se v podžiganje govoric vključi še spoštovana modna publikacija Women's Wear Daily, stvari po navadi postanejo resnejše. Poročali so namreč, da je anonimni vir razkril, da se za ključno delovno mesto v ugledni pariški modni hiši dogovarja Marc Jacobs.

Jacobs je poleg tega, da vodi lastno kolekcijo (pravzaprav dve: Marc Jacobs in dostopnejšo Marc by Marc Jacobs), tudi vodja oblikovanja pri znamki Louis Vuitton, in to že od leta 1997. Tako kot Dior je hiša Louis Vuitton v lasti korporacije LVMH. Jacobsa naj bi pri Vuittonu nasledila Phoebe Philo, ki je dala nov zagon znamki Céline, še eni, ki deluje pod okriljem konglomerata LVMH. (Pred tem je bila Philova kreativna direktorica pri Chloé, v tej vlogi je nasledila Stello McCartney, ki je dobila priložnost za snovanje lastne linije.)

Kdo bo končal kje po menjavi oblikovalcev, naj bi odločil direktor LVMH-ja Bernard Arnault, ki je leta 2003 izjavil: "Če bi Marca Jacobsa zaposlil pri Diorju in Johna Galliana pri Louisu Vuittonu, za ti dve znamki stvari ne bi bile tako dobre, pa čeprav sta oba genialna oblikovalca." Si je v skoraj desetletju premislil?

Kakor koli že se bodo stvari razpletle, hiša Dior bo novo kolekcijo za pomlad/poletje 2012 predstavila na oktobrskem tednu mode v Parizu.