"Vulkanske" opeke, narejene iz vulkanskega pepela in plastike. Foto: Reuters

Po izbruhu ognjenika Taal prejšnji teden so lokalni okoljevarstveniki našli rešitev za dolgotrajne probleme z onesnaženjem in pogostimi naravnimi katastrofami v tej regiji. Mešajo vulkanski pepel in plastične odpadke in iz njih izdelujejo opeke, s katerimi bodo obnovili hiše in šole, ki sta jih uničila pepel in lava.

"Namesto, da bi pepel preprosto nekje zbrali, ga zdaj lahko spremenimo v nekaj uporabnega. Ta rešitev vključuje tudi plastiko," je povedal mestni okoljski uradnik Rodelio Lee.

Župan mesta Binan Walfredo Dimaguila Jr. je pozval prebivalce, naj zbirajo fini pepel, ki je prekril hiše, avtomobile in ceste, ter ga pošljejo v državno tovarno. Tam ga zmešajo s peskom, cementom in odpadno plastiko in proizvedejo približno 5.000 opek na dan. Opeke bodo prodali zainteresiranim podjetjem, iztržek pa bo darovan prebivalcem, ki jih je prizadelo delovanje ognjenika.

Težave z odpadki

Filipini imajo že dolgo težave z odpadki. Poročilo iz leta 2019 je odkrilo, da se v državi porabi zelo velika količina plastike za enkratno uporabo – uporabili naj bi kar 60 milijard plastičnih vrečk.

Taal bruha od 12. januarja

Taal, ognjenik na otoku Luzon, je eden od filipinskih najdejavnejših in smrtonosnih ognjenikov, ki že od 12. januarja bruha pepel, plin in paro. Trenutno so na Filipinih evakuirali več kot 100.000 ljudi, ob tem pa oblasti svarijo, da lahko kadar koli pride še do veliko močnejšega izbruha.