Foto:
Foto:

Prevzemanje obveznosti pa kljub temu ni povsem ustavljeno, saj jih bodo odobrili tudi po tem datumu, če bodo proračunski prihodki večji od predvidenih.

Finančno ministrstvo si prizadeva, da se bo državni proračun ob koncu leta izenačil pri primanjkljaju okoli 92 milijard tolarjev. Državna sekretarka Helena Kramar je pojasnila, da so se za ukrep odločili zato, da bi se proračunsko leto končalo normalno in se prihodnji vladi ne bi bilo potrebno obremenjevati z neplačanimi računi.

Tudi nekaj izjem
Pravilnik dopušča nekatere izjeme, kot so prevzemanje obveznosti iz naslova zadolževanja države, stroški v zvezi s službenimi potovanji, tekoči transferji v sklade socialnega zavarovanja, predpristopne pomoči ali stroški, plačani iz taks ter plačila pravnomočnih sodnih in dokončnih odločb in poravnav.

Gre za povsem običajen ukrep
Mramor je poudaril, da je pravilnik o zaključku izvrševanja proračuna povsem običajen, saj finančno ministrstvo izda takšna navodila vsako leto in z njimi določi, kako se bodo do konca tekočega leta še izvrševala plačila. Res pa je, da je finančno ministrstvo ta ukrep uporabilo prej kot v prejšnjih letih.

Pravilnik naj bi nekaterim ministrstvom povzročil težave. Na kmetijskem so izpostavili težavo izplačevanja neposrednih plačil in financiranja nekaterih projektov.