Novi ameriški predsednik je navdušen nad psi, očitno pa je ljubezen obojestranska. Foto: Reuters
Novi ameriški predsednik je navdušen nad psi, očitno pa je ljubezen obojestranska. Foto: Reuters

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je bil po Jamesu K. Polku, ki je sedel na predsedniškem stolčku med letoma 1845 in 1849, prvi predsednik, ki v Beli hiši ni imel hišnega ljubljenčka. Kot razlog je navedel, da zanj namreč nima časa.

Z novimi ameriškimi volitvami in tako tudi novim predsednikom pa se bo po predsedniški hiši po štirih letih znova razlegal pasji lajež. Novopečenega predsednika Joeja Bidna in njegovo ženo Jill bosta v novem domovanju spremljala tudi nemška ovčarja Major in Champ.

Medtem ko sta Champa leta 2008 kupila od rejca, bo Major prvi pasji rešenček, ki bo kraljeval v Beli hiši. Majorja sta namreč leta 2018 rešila iz živalskega zavetišča Delaware Humane Association, potem ko je bil s svojimi sorojenci zapuščen v slabem stanju, poroča Mirror.

Profil na Twitterju WeRateDogs je v znak veselja delil štiri slike novih prebivalcev Bele hiše. Med drugim so zapisali, da si je Champ novo domovanje že ogledal, komaj pa čaka, da ga razkaže še Majorju.

Čeprav nova podpredsednica Kamala Harris trenutno nima ljubljenčka, naj bi bila psom naklonjena.

Hišni ljubljenčki so že od nekdaj predsednikom stali ob strani

Po sobanah in hodnikih hiše ameriških predsednikov se je podilo že nemalo ljubljenčkov. Roosevelt je med drugim imel psa Fala, škotskega terierja, ki je postal tako slaven, da so bili o njem posneti tudi filmi in risanke. Družina Clinton je imela črno-belega mačka Socksa in čokoladno rjavega labradorca Buddyja. George W. Bush je imel poleg mačke Indie kar tri pse: dva škotska terierja Miss Beazley in Barneyja ter angleškega špringeršpanjela Spota. Obamovi pa so v Belo hišo vzeli Boja in Sunnyja, dva portugalska vodna psa.