Foto: EPA/Youtube
Foto: EPA/Youtube

Danska premierka Mette Frederiksen se je med nagovorom parlamenta dotaknila tudi sicer precej resne teme, nove zakonodaje, ki prepoveduje nastopanje divjih živali za cirkuške namene.

Zato je danska vlada odkupila še zadnje štiri slone iz danskih cirkusov, da bi se lahko v miru upokojili. Zanje je odštela 11 milijonov danskih kron (1,6 milijona evrov). Slonom je ime Ramboline, Lara, Djungla in Jenny.

Prijatelja za vedno
Zapletlo pa se je, ko je Frederiksenova začela poslancem pripovedovati, zakaj so zraven kupili še eno žival, saj je komaj zadrževala smeh. Izkazalo se je namreč, da ima Ramboline najboljšo prijateljico – kamelo po imenu Ali.

Veže ju dolgoletno prijateljstvo, že pred desetletjem so ju na danski javni televiziji ujeli skupaj v cirkusu Dannebrog. "Dobili smo pomembno informacijo, da bi bilo narobe, če bi ločili Ramboline in Ali," je med komaj zadrževanim smehom pripovedovala premierka iz vrst socialdemokratov, nasmihali pa so se tudi v dvorani.

"Zato smo dejansko kupili še Ali," je nazadnje bruhnila v smeh in hitro so se ji pridružili še drugi poslanci.

Nekateri so se nasmejali do solz, Frederiksenova pa se je nato še zahvalila vsem strankam za složno delovanje, tudi desničarskim populistom Danish People's Party (DF), da jih ni odvrnilo "bližnjevzhodno" ime Ali.