Nekdanja asistentka zdravnika Janeza Zimmermanna pripoveduje o slabih pogojih, v katerih je Zimmermann opravljal posege. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanja asistentka zdravnika Janeza Zimmermanna pripoveduje o slabih pogojih, v katerih je Zimmermann opravljal posege. Foto: MMC RTV SLO
Asistentka potrdila Zimmermanove sporne posege

pripoveduje nekdanja asistentka Janeza Zimmermanna, ki je pri 19 letih kot gimnazijska maturantka dobila delo v Zimmermannovi ordinaciji.

"Stara stavba, lesen pod, miza, dva stola in zdravniška miza iz skaja, brez prevleke ali papirja. Na tem je operiral. Ko je pacient odšel, sem mizo počistila z nekim nedefiniranim razpršilom. Krvavitve je brisal s frotirnimi brisačami ali tetraplenicami. Po končanih operacijah sem jih, vse krvave, odnesla domov in oprala v pralnem stroju. Dokler niso moji starši temu naredili konec, zaradi nevarnosti, da bom domov prinesla kakšno okužbo. Sterilnost? Delali smo brez rokavic, šele pozneje je kupil sterilizator," se spominja prva Zimmermannova asistentka, ko se je Janez Zimmermann leta 1991 iz Nemčije vrnil v Slovenijo in začel opravljati operacije krčnih žil v stari stavbi v Postojni, kjer je bil začasni materinski dom.

Zaradi slabe izkušnje in - kot pravi - Zimmermannovih takratnih groženj, želi ostati anonimna. Takrat je bila stara 19 let, po izobrazbi pa gimnazijska maturantka. "Novačil nas je prek duhovnikov, oni so mu povedali, katera dekleta so poštena, zanesljiva in tako sem dobila službo pri njem. Od mene je zahteval, da moram biti doma, da ne smem hoditi ven, zato da bom spočita za službo, da ne smem imeti takega zasebnega življenja. Prišel je kar k nam domov v času večerje, da mu postrežemo. Do mene in drugih asistentk se je obnašal lastniško."

"Hotel je obogateti"
"Govoril je, da je doktor medicine, žilni kirurg, da ima neko novo metodo zdravljenja žil, ki je zelo uspešna v svetu. Rekel je, da je prišel nazaj v Slovenijo, ker so se komunistične sile umaknile, da se tu zdaj počuti varnega, da je njegov smisel, da zasluži, da dobi veliko denarja in si kupi BMW-ja - to, da je njegov sanjski avtomobil in da bo obogatel," pripoveduje nekdanja asistentka.

"Sprva je bil s pacientom zelo vljuden, ko pa so začeli kaj več spraševati o posegu, je postal živčen, napadalen. V glavnem je operiral starejše ljudi, z velikimi ranami in hudimi težavami s krčnimi žilami, paciente je novačil prek časopisnih oglasov. Hkrati je ordiniral še v Termah Banovci in portoroškem župnišču, v tem so bili enako neprimerni in nesterilni pogoji," pojasnjuje.

"Zimmermann je podvezal nogo z dvema gumijastima pasovoma, kakršne so včasih uporabljali v laboratoriju za odvzem krvi, potipal žilo, povedal diagnozo, nakazal, kje se bosta naredila dva reza, zarezal, pokrpal, pacientu naročil povijanje, in to je bilo to. Rekel je, da to ni tako poseben poseg, da bi človek potreboval kakšno diagnostiko. Tiste, ki so se po posegu vrnili k njemu zaradi težav, je zavrnil, da je on svoje zdravljenje končal in da so sami krivi, če se po operaciji niso dovolj pazili, ter jih napotil k osebnemu zdravniku. Postal je nesramen, aroganten in jih je spodil iz ordinacije. Nikoli ni priznal, da je bilo kaj narobe z njegove strani," nadaljuje z opisom.

Nekdanja asistentka se spominja starejšega moškega, ki se je vrnil po posegu, ker ni mogel več hoditi. "Zimmermann mu je zabrusil, da si je sam kriv, ker mu ni povedal, da ima obvod in ga odslovil. Vedno je bila stranka kriva, ker se po posegu ni dovolj čuvala, pred posegom ni dovolj povedala …"

"Brez izvidov, zdravstvenih kartotek in računov"
Pacienti so plačevali na roko, brez računov, se spominja tedanja asistentka: "Stranka je po posegu plačala pri meni, na roke, brez potrdila. Takrat je bila cena okoli 350 mark. Samo v Postojni je tedensko operiral okoli šest pacientov. Izvidov nismo izdajali, tudi bolniških kartotek o tem, kdo je bil operiran, pri nas nismo vodili. Ničesar. Tudi asistentke nismo bile nikjer zavedene, tudi nas je plačeval na roko."

"Grozil mi je in obtožil kraje"
Ko ji je postalo dokončno jasno, da Zimmermann ravna v nasprotju z medicinsko etiko, se mu je uprla. "Grozil mi je, da sem nesposobna, da me bo prijavil, da sem mu naredila za 20.000 mark škode. Kako? Ker mu nisem prav novačila strank, da sem mu kradla iz blagajne, čeprav je denar sproti, takoj po posegih, pobiral iz blagajne. Bila sem mlada, neizkušena, prestrašil me je in kmalu zatem sem odšla. Čez nekaj časa je ordinacijo v Postojni zaprl," sklene pripoved o slabi izkušnji.

Kršimo "newsworthy" in trojne teste
Zimmermann se od našega razkritja njegovega mazaškega početja z nami ne pogovarja več, njegov odvetnik Janez Stušek pa nam odgovarja, da imamo "ponovno popolnoma napačne informacije" in "namensko povzročate škodo". Potem pa še lekcija iz novinarstva: "Četudi bi namreč izjave neke gospe izpred 25 let bile resnične (pa NISO) kažejo samo na vaše več kot namensko povzročanje škode naši stranki. Kar naj bi bilo pred 25 leti (pa sploh ni bilo), pač ne ustreza novinarskemu standardu “newsworthy” oz. trojnemu testu ESČP v letu 2016."

Prepovedal bi nam poročanje
To najbrž pomeni, da o daljnih dogodkih sploh ne bi smeli poročati, ker to menda ni po standardih. Pa ne samo o tem. Po mnenju Zimmermanna in njegovega odvetnika o Zimmermannu nasploh ne bi "smeli pisati, ga omenjati z imenom in priimkom, niti ga prikazovati na ekranu, saj on ni javna oseba, pač pa zdravnik zasebnik brez javne koncesije".

Tako sta argumentirala zahtevo za začasno odredbo, s katero naj sodišče našemu mediju prepove poročati o Zimmermannu. Pri tem sta očitno pozabila tudi na to, da je iz zdravstvene blagajne do Zimmermanna zaokrožilo skoraj pol milijona evrov.

Po ovadbah organi pregona pospešeno delajo. Ker se je Zimmermann preselil v Italijo, se zastavlja vprašanje, kako bo z vročanjem vabil. Z edinega nabiralnika v Sloveniji, na stavbi krajevne skupnosti Škofije, kamor je še pred kratkim dobival pošto, je izginilo njegovo in ime njegovega podjetja.

Asistentka potrdila Zimmermanove sporne posege