Janez Zimmermann je za posege v tržaški ordinaciji od ZZZS-ja prejel 400 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO
Janez Zimmermann je za posege v tržaški ordinaciji od ZZZS-ja prejel 400 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO

V dokaz, da ima vse dokumente po črki zakona, je Zimmermann na svojem blogu objavil zapisnik italijanskih karabinjerjev, češ da med pregledom njegove ordinacije niso našli ničesar spornega. Toda v zapisniku je navedeno zgolj dovoljenje občine Trst, zato smo se tam pozanimali, ali njihov dokument Zimmermannu res dovoljuje zdravniško-kirurško dejavnost.

"Izdajanje avtorizacij za opravljanje zdravniške prakse ni v pristojnosti občine, ta izdaja samo dovoljenja glede objektov, nekakšno uporabno dovoljenje. Glede dovoljenj za zdravstveno dejavnost se obrnite na zavod za zdravstveno varstvo ali na tržaško zdravniško zbornico," so za TV Slovenija sporočili s tržaške občine.

Operiral, čeprav ne bi smel
Na tržaškem zavodu za zdravstveno varstvo, edini pristojni ustanovi, ki podeljuje dovoljenja zasebnim zdravnikom, so s primerom Zimmermann seznanjeni. Ob našem obisku ima za to odgovorna Isabella Abbona njegov dosje že na mizi.

Na naše vprašanje, ali so Zimmermannu izdali dovoljenje za izvajanje kakršnih koli operacij, majhnih ali večjih kirurških posegov v njegovi tržaški ordinaciji, kategorično odgovori: "Ne, absolutno ne!"

"V tistih prostorih lahko trenutno izvaja zgolj zdravniške preglede, izdaja zdravila, opravlja ultrazvočno ali lasersko diagnostiko, nikakor pa ne more operirati," je jasna Abbona.

Nima dovoljenja niti za drobne posege
Zimmermann bi v svoji ordinaciji lahko izvajal majhne, neinvazivne posege, vendar nima dovoljenja niti za to. Zanj je zaprosil lani septembra, torej devet mesecev po tem, ko je že pomembno operiral krčne žile v svoji tržaški ordinaciji. "Niti dovoljenja za drobne posege mu nismo mogli izdati, ker dokumentacija ni bila popolna," pove Abbonova, ki še pravi, da "večjih operacij zaradi neustreznih prostorov Zimmermann tako ali tako nikoli ne bi smel opravljati, saj se zanje zahteva kirurška dvorana."

Kako bodo ukrepali? Bodo Zimmermannovo ordinacijo zaprli, medtem ko čakajo na usmeritve posebnega oddelka policije, ki se ukvarja s področjem zdravstva?

"Kar se nas tiče, nikoli ni bila niti odprta, saj zdravnik nikoli niti ne bi smel začeti kirurških posegov," pravi Abbona, ki uradno ni seznanjena, da je Zimmermann v Rimski ulici operiral žile. To, kar je izvedela neuradno, pa jo je šokiralo, pravi.

Bo razkritje šokiralo tudi slovenske zdravstvene oblasti? Ker je zdravnik brez ustreznega dovoljenja operiral 460 slovenskih zavarovancev, zdravstvena blagajna pa je za posege na črno plačala skoraj 400 tisoč evrov?

Lastnik mu je odrekel gostoljubje
Vrata Zimmermannove ordinacije so bila danes zaklenjena, lastnik prostorov je z vrat že snel tablo z njegovim imenom.

"Zimmermannu sem poslal pismo, v katerem ga pozivam, naj si poišče drugo ordinacijo, saj mora ven od tu. Prepričan sem bil, da ima vsa potrebna dovoljenja za svojo dejavnost. Moram zaščititi svoje in ime svoje ambulante, saj taki dogodki mečejo slabo luč name," pravi podiater Christiano Sartorelli, ki je Zimmermannu oddajal prostore.

Odvetnik vztraja: vsa dovoljenja so; s TV Slovenija se ne pogovarjajo več
In kaj na ugotovitve, da v svoji ambulanti ne bi smel uporabljati skalpela, pravi Zimmermann? Na svojem blogu je sporočil, da se umika iz javnosti, zato naj se obračamo na njegovega odvetnika Janeza Stuška. Odvetnika smo že pred dnevi pisno pozvali in klicali, naj nam pošlje italijansko dovoljenje za operativne posege, a ni bilo odziva. Danes nam je poslal elektronsko sporočilo, da imamo "ponovno popolnoma netočne informacije ali pa je ponovno zadeva na ravni vaših trditev brez dokazov. Še več, utemeljeno lahko sklepamo, da vaša ravnanja kažejo na namensko povzročanje nadaljnje škode. Naša stranka vsa dovoljenja za delo in opravljanje kirurških posegov v Italiji ima."

Odvetnik Stušek nam tudi sporoča, da z nami "zaključujejo sodelovanje in korespondenco v predmetnem primeru. Mandata za posredovanje zadev vam nimamo več, očitkov na vaše delo na tem mestu ne bi ponavljal, saj jih boste lahko v miru prebrali in na njih odgovorili, ko boste dobili sodno pisanje."

Zimmermann delal brez ustreznih dovoljenj
Zimmermann delal brez ustreznih dovoljenj