Uspešnost cepiva je namreč odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti vsakega posameznega prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki so v cepivu. Foto: EPA
Uspešnost cepiva je namreč odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti vsakega posameznega prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki so v cepivu. Foto: EPA
Cepljenje
Lani se je proti gripi cepilo okoli 88.000 Slovencev. Foto: EPA

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja se je lani proti gripi cepilo okoli 88.000 ljudi, kar je manj kot leto poprej.

Kot pravi dr. Marta Grgič Vitek z Inštituta za varovanje zdravja, je cepljenje proti gripi priporočljivo vsako sezono. »Najbolj je cepljenje priporočljivo takoj na začetku sezone, ko se začnejo cepljenja, pa do začetka množičnega pojavljanja bolezni v našem okolju,« pravi dr. Grgič Vitkova.

Podatki IVZ-ja kažejo, da se delež cepljenih zmanjšuje. Delež cepljenih proti gripi se je v sezoni 2012/2013 ponovno znižal, in sicer za 4,4 odstotka. Po podatkih inštituta je bilo v zadnji sezoni proti gripi cepljenih okrog 88.000 ljudi, med temi je bila več kot polovica, okoli 48.000, takih, ki imajo kronične bolezni, vključene pa so tudi nosečnice, dobrih 39.000 pa je bilo zdravih oseb, ki so se odločile za cepljenje. Med vsemi cepljenimi jih je bila več kot polovica, 50.600, starejših od 65 let, vendar pa je to le 16,8 odstotka vseh prebivalcev, starejših od 65 let, kažejo statistični podatki IVZ-ja

Za kronične bolnike, starejše, otroke in nosečnice je cepljenje še posebej priporočljivo
Kot poudarja Grgič Vitkova, je cepljenje proti gripi še posebej priporočljivo za kronične bolnike, starejše ljudi, majhne otroke in nosečnice. Priporočljivo je tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge, še posebej to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe, še pravi strokovnjakinja.

"Starejše osebe in kronični bolniki imajo večje tveganje za težji potek gripe in zaplete, zato je zanje cepljenje še posebej priporočljivo, čeprav je uspešnost cepljenja pri njih lahko nižja kot pri mladih zdravih odraslih," pojasnjuje.

Cepivo ne učinkuje pri vseh enako
Uspešnost cepiva je namreč odvisna predvsem od starosti in imunske sposobnosti vsakega posameznega prejemnika cepiva ter od podobnosti virusov, ki krožijo, s tistimi, ki so v cepivu. "Vsakoletne študije uspešnosti cepiva kažejo različne rezultate, cepivo prepreči gripo pri 50–90 odstotkih zdravih odraslih, mlajših od 65 let, in prepreči hospitalizacijo zaradi pljučnice in gripe pri 30–70 odstotkih cepljenih starejših oseb in kroničnih bolnikov," navaja podatke Grgič Vitkova.

Kaj pa lahko naredimo, da ne zbolimo, če se odločimo, da se ne bomo cepili? Pred okužbo se varujemo z izogibanjem zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi. Pomembno je tudi skrbno umivanje rok. Prav je, da vzdržujemo dobro kondicijo z redno telesno dejavnostjo in zdravo prehrano z veliko sadja in zelenjave, še pravi strokovnjakinja.