Presejalni testi bodo vključeni v osnovno zdravstveno varstvo, ki ga italijanski zdravstveni sistem ponuja vsem stalnim prebivalcem na področju države. Foto: BoBo
Presejalni testi bodo vključeni v osnovno zdravstveno varstvo, ki ga italijanski zdravstveni sistem ponuja vsem stalnim prebivalcem na področju države. Foto: BoBo

pa bo to pomenilo boljše diagnosticiranje in večje možnosti preživetja.

Italijanski senat je odločil: odslej bodo pri novorojenčkih izvajali presejalne teste za 40 dednih presnovnih bolezni, ne več samo za tri, kot je veljalo doslej. Dovolj bo kaplja novorojenčkove krvi; z njo bodo opravili celoten genski test na omenjene redke bolezni, s čimer bodo - po besedah ministrice za zdravje Beatrice Lorenzin - poskrbeli za boljšo diagnostiko, večje možnosti ustreznega zdravljenja in manj usodne posledice za normalno življenje. Že doslej so novorojenčke testirali na prirojeno zmanjšano funkcijo ščitnice, fenil-ketonúrijo in cistično fibrozo.

Presejalni testi bodo vključeni v osnovno zdravstveno varstvo, ki ga italijanski zdravstveni sistem ponuja vsem stalnim prebivalcem v državi. Zanje bodo namenili 27 milijonov evrov z možnostjo povišanja v naslednjih letih. Ker za zdravstveno oskrbo v Italiji skrbijo posamezne dežele, imajo te šest mesecev časa za uvedbo novosti. Na italijanskem Observatoriju za redke bolezni upajo, da bodo novi testi le prvi korak, ki mu bo sledil višji standard pri obravnavi teh bolezni po vsej državi.

Gre za novo zmago Gibanja petih zvezdic, antisistemskega političnega združenja, ki po javnomnenjskih raziskavah le za pol odstotne točke zaostaja za vladajočo Demokratsko stranko. Zakon o obveznih testih na redke presnovne bolezni so namreč sprejeli na predlog njihove senatorke Paole Taverna.