V Singapurju se je rodil novorojenček s protitelesi na novi koronavirs, njegova mati je sicer marca obolela za covidom-19. Foto: Shutterstock
V Singapurju se je rodil novorojenček s protitelesi na novi koronavirs, njegova mati je sicer marca obolela za covidom-19. Foto: Shutterstock

Med 225.556 Kanadčani, ki so jih testirali na novi koronavirus, je bila možnost okužbe s covidom-19 za 12 odstotkov nižja. Tveganje za resnejše obolenje s covidom-19 oz. posledično smrt pa je pri posameznikih s krvno skupino 0 za 13 odstotkov nižje kot pri tistih s krvno skupino A, AB ali B, razkriva v četrtek objavljena raziskava Annals of Internal Medicine.

Tudi tisti, ki so imeli sicer izjemno redko krvno podskupino Rh negativno so bili na neki način zaščiteni, še posebej če so imeli tudi krvno skupino 0. Omenjena skupina ljudi (0 in Rh-) naj bi razvila protitelesa, ki znajo prepoznati določene dele novega koronavirusa, je dejal za Reuters soavtor raziskave Joel Ray, zdravnik, ki dele v bolnišnici Michael v Torontu.

"V naslednji raziskavi bomo še posebej pozorni na tovrstna protitelesa in ali lahko z njihovo pomočjo razložimo učinek zaščite," je dejal. Kako bi lahko ta informacija vplivala na zaščito pred covidom-19 ali njegovim zdravljenjem, še ni jasno.

Vitamin D v hujših primerih obolenja ni učinkovit

Te dni smo lahko poslušali kar nekaj nasvetov oziroma priporočil o jemanju vitamina D, ki da bi lahko pripomogel k boljšemu imunskemu sistemu. Vendar pa visoka vsebnost vitamina D ne reši težave. Brazilski zdravniki so ugotovili, da zvišana raven tega sončnega vitamina ni učinkovita v primerih težjih obolenj s covidom-19.

Pri resnem poteku covida-19 visoke koncetracije vitamina D naj ne bi imele učinka. Foto: Pixabay
Pri resnem poteku covida-19 visoke koncetracije vitamina D naj ne bi imele učinka. Foto: Pixabay

Zdravniki so dali naključnim 240 bolnikom s hujšo obliko poteka bolezni visok odmerek vitamina D3 ali pa placebo odmerek. Le 6,7 odstotka obolelih, ki je prejelo vitamin D, je imelo "pomanjkljivo" raven hranilnih snovi v primerjavi z 51,5 odstotka obolelih, ki so jim dali placebo odmerek, ob tem pa ni bilo nobene razlike glede samega poteka bolezni, so zapisali v ugotovitvah, objavljenih na medRxiv.

Podobni rezultati so bili pri 116 bolnikih, ki so imeli nizko raven vitamina D pred samim zdravljenjem. Avtorji objave tako trdijo, da dodatek vitamina D "ne vpliva na izboljšanje dolžine bolnišničnega zdravljenja obolelega s hujšim potekom bolezni covid-19".

Prebolevanje covida doma ima pozitiven učinek

Raziskovalci z univerze Pensilvanija pa so ugotovili, da si oboleli s covidom-19, ki so iz bolnišnične oskrbe odpuščeni domov, veliko bolje opomorejo. V raziskavi je bilo 1409 obolelih, polovica mlajših od 65 let. Ob odpustitvi iz bolnišnice jih je imelo 80 odstotkov še vedno krajši dih, anksioznost ali zmedenost, več kot 80 odstotkov pa jih je potrebovalo pomoč pri hoji, oblačenju in kopanju.

Sorodna novica Na Hrvaškem skoraj 3000 novih okužb, premier Plenković v samoosamitvi

Po približno 32 dneh v domači oskrbi, jih 94 odstotkov ni več potrebovalo pomoči. Preostali si niso še popolnoma opomogli, a so se njihovi simptomi občutno izboljšali, lahko so opravljali dnevne dejavnosti. Le 10 odstotkov so jih morali znova hospitalizirati, so zapisali v Annals of Internal Medicin.

Novorojenček s protitelesi

Iz Singapurja pa poročajo o primeru novorojenčka, ki se je rodil s protitelesi na covid-19, kar bi bila lahko nova sled, da se okužba morda prenaša z matere na plod. Mati je namreč marca obolela za covidom-19, a je imela milejše simptome.

Novorojenček, ki se je rodil novembra, ob rojstvu ni imel pozitivnega izvida testa, imel pa je protitelesa na novi koronavirus. Svetovna zdravstvena organizacija sicer še vedno ni ugotovila, ali je mogoč prenos virusa z nosečnice na plod. Do zdaj še niso odkrili virusa v vzorcu plodovnice, pa tudi ne v materinem mleku.

Sprožilci covida-19 t. i. citokinske nevihte

Raziskovalci ugotavljajo, da oblika programirane celične smrti, imenovana apoptoza, lahko sproži t. i. citokinsko nevihto, zaradi hujše oblike sproščanja citokinov. Citokini so molekule z majhno molekulsko maso, ki delujejo kot posredniki med elementi imunskega sistema.

V primeru apoptoze celice "izločijo svojo vsebino, namesto da bi jo počasi odstranile". Kot je pojasnila Thirumala-Devi Kanneganti z otroške bolnišnice St. Jude, "sosednje celice prepoznajo izločeno vsebino, tudi citokine, kot nevarnost, zato se odzovejo s proizvajanjem še več citokina, zaradi česar se sproži citokinska nevihta. Njena skupina raziskovalcev je prepoznala dva tipa citokinov TNF-alfa in IFN-gama, ki sta razlog za apoptozo pri covidu-19. Miši, ki so prejele TNF-alfa in INF-gama so razvile podobne simptome in poškodbe organov, kot je sepsa," je objavila njena raziskovalna skupina v Celici. V nadaljevanju bodo potrebna testiranja na ljudeh.