Plazmo tistih, ki so že preboleli koronavirusno bolezen, v svetu pogosto uporabljajo za zdravljenje covidnih bolnikov. Foto: EPA
Plazmo tistih, ki so že preboleli koronavirusno bolezen, v svetu pogosto uporabljajo za zdravljenje covidnih bolnikov. Foto: EPA

Na zavodu so od začetka julija do zdaj opravili 280 odvzemov krvi oz. plazme pri ljudeh, ki so preboleli covid-19.

Za zdravljenje covidnih bolnikov imajo pripravljenih 80 enot hiperimunske plazme, ki vsebujejo dovolj t. i. nevtralizacijskih protiteles. Pri tem pa so za STA pojasnili, da za vse odvzete enote še nimajo opravljenih potrebnih testiranj.

Zdravljenje s prebolevniško plazmo ima 100-letno zgodovino, z njo so v obdobju pred cepivi zdravili nalezljive bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice, mumps, pa tudi gripo. V zadnjem obdobju so s plazmo pomagali tudi bolnikom z ebolo in mersom, ki ga prav tako povzroča koronavirus.

Zato so ponekod po svetu bolnikom v fazi prebolevanja covida-19 v bolnišnicah začeli dajati plazmo tistih bolnikov, ki so že preboleli to bolezen. Želeli so namreč, da bi protitelesa iz prebolevniške plazme nevtralizirala virus pri bolniku, da se ta ne bi več širil, tako pa bi bolnik lažje prebolel covid-19.

Različne študije sicer še niso dale enovitega odgovora o varnosti in učinkovitosti zdravljenja covida-19 s plazmo.

Ponoven porast hospitalizacij in okužb v domovih

Kacin: Do sproščanja ukrepov le ob postopnem izboljševanju epidemioloških razmer

V četrtek je bilo po 6587 testiranjih potrjenih 1609 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 24,4 odstotka vzetih brisov. Hospitaliziranih je 1324 bolnikov s covidom-19, 206 jih potrebuje zdravljenje na intenzivni negi. Umrlo je 48 ljudi.

"V primerjavi s prejšnjim tednom, ko je delež pozitivnih testov znašal 27,3 odstotka – skoraj tri odstotke več –, so današnji podatki nekoliko spodbudnejši," je zadnje podatke na dopoldanski novinarski konferenci komentiral vladni govorec Jelko Kacin. Dodal je, da se število potrjenih okužb sicer še vedno povečuje v domovih za starejše, še naprej ostaja izredno visok tudi pritisk na bolnišnice. "Sproščanje ukrepov bo mogoče le ob postopnem izboljševanju epidemioloških razmer in predvsem razmer v bolnišnicah," je dejal Kacin in pozval k upoštevanju veljavnih ukrepov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Obravnavo in sprejetje načrta za sproščanje ukrepov je vlada sicer napovedala za prihodnji teden oz. najpozneje prihodnji četrtek. Kot je dejal Kacin, želi vlada pri sproščanju upoštevati tudi epidemiološko sliko v posameznih statističnih regijah. "V večin regij v tem trenutku število okuženih še narašča, v dveh pa pada. Najhitreje se spušča Gorenjska," je dejal vladni govorec in omenil možnost, da bi se prehajanje občinskih meja lahko najprej sprostilo v statističnih regijah, ki bodo imele boljšo epidemiološko sliko.

Porast hospitaliziranih bolnikov

Po podatkih vlade je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 naraslo na 1324 (+ 22), čeprav je bilo iz bolnišnic odpuščenih 98 ljudi. Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, se je zmanjšalo na 206, kar je šest manj kot dan pred tem.

V bolnišnicah je v četrtek umrlo 37 bolnikov s covidom-19, v domovih za starejše še 10, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu. V četrtek je tako umrlo 48 ljudi s covidom-19, skupno doslej 1293.

143 novih okužb v domovih starejših občanov

Kot je dejal Kacin, je bilo v četrtek ozdravljenih 126 stanovalcev DSO-jev in 41 zaposlenih. "Včeraj pa smo imeli žal tudi nove okužbe. Okužba s covidom-19 je bila zaznana pri 143 stanovalcih domov in pri 57 zaposlenih," je dodal vladni govorec. Na novo se je okužilo tudi osem uporabnikov v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih in en še zaposlen med njimi.
Največji porast okužb je bil po navedbah Kacina v DSO-ju Ljubljana Moste-Polje (11 novih okužb), v Domu Danice Vogrinec v Mariboru (12) in DSO-ju v Krškem (14).

Večje število okužb v Izoli in Luciji

V obalni regiji so večje število okuženih z novim koronavirusom v domovih za upokojence, tako med stanovalci kot med zaposlenimi, zaznali v Izoli in Luciji, je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Rok Kamenšek. V izolskem domu upokojencev so v četrtek imeli 47 okužb, od tega 12 med zaposlenimi, v Luciji pa skupno 68 okužb, od tega 23 zaposlenih. Po Kamenškovih besedah stvari sicer ves čas spremljajo in so pod nadzorom. "Oblikovane so rdeče cone, nabavljena je dodatna oprema, pomagajo si s prostovoljci, bolničarji Rdečega križa," je navedel.

Kot je dodal Kamenšek, so domovi za ostarele poleg tega v stiku z izolsko bolnišnico, na ministrstvu za zdravje pa so oblikovali skupino, ki jim svetuje glede vzpostavitve rdečih in sivih con. Prav tako so v posameznih domovih preverili ustreznost lokacij, omejitve vstopov v domove in preprečevanje mešanja zaposlenih in stanovalcev.

V obalni regiji je bilo sicer v sredo 466 aktivno okuženih, od tega največ, 216, v koprski občini. V Splošni bolnišnici Izola imajo medtem 46 bolnikov na covidnem oddelku, od tega je 41 v akutni bolnišnični obravnavi, pet pa v intenzivni enoti, je navedel strokovni direktor bolnišnice Dušan Deisinger. V četrtek so dva bolnika odpustili, eden pa je umrl. Deisinger je ocenil, da so pri okužbah dosegli plato.

Okuženih osem zaposlenih in 35 stanovalcev v Vojniku

V Domu starejših občanov Vojnik je z novim koronavirusom okuženih 43 ljudi, od tega 35 stanovalcev in osem zaposlenih. Z vzpostavljanjem rdeče cone nimajo težav, danes pa so od civilne zaščite prejeli kontejner, ki ga bodo uporabili kot garderobo za zaposlene iz rdeče cone, je za STA povedala regijska direktorica SeneCure Sanda M. Gavranovič.

Kot največjo težavo je izpostavila utrujen kader, ki kljub temu požrtvovalno dela celodnevne izmene. Manjka pa jim predvsem kader v zdravstveni negi. Morda bi država lahko sprostila zadnje letnike fakultet za zdravstvo in srednjih zdravstvenih šol, da gredo v delovne procese, pravi Gavranovičeva.

Sorodna novica Cepljenje najranljivejših skupin v Sloveniji že v januarju?

V trboveljski bolnišnici četrtina postelj namenjena bolnikom s covidom-19

V Splošni bolnišnici Trbovlje, ki je s 350 zaposlenimi najmanjša splošna bolnišnica v državi, je od 130 bolniških postelj 34 namenjenih zdravljenju covidnih bolnikov. "To je 26 odstotkov vseh postelj. Primerjalno je to tako, kot da bi imel Klinični center 570 postelj. Seveda so za nas to hude obremenitve," je na vladni novinarski konferenci povedala direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič.

Kot je povedala direktorica, so vse postelje za covidne bolnike v zadnjem času bolj ali manj ves čas zasedene. "Na prvem covidnem oddelku imamo osem intenzivnih postelj, ki so praviloma polne. Danes jih je zasedenih sedem, vseh zasedenih postelj pa je 32. K nam prihajajo bolniki od Litije do Zidanega Mosta. 80 odstotkov je bolnikov iz našega okolja, 20 odstotkov od drugod, predvsem iz Maribora in s Ptuja," je pojasnila Romana Martinčič.

Od razglasitve epidemije v drugem valu okužb so v trboveljski bolnišnici na dveh covidnih oddelkih zdravili 115 bolnikov, odpustili so jih 65. "Žal jih je 28 umrlo, povprečna starost je bila 80,3 leta," je pojasnila direktorica bolnišnice. Izpostavila je tudi kadrovske težave, trenutno je aktivno okuženih 32 zaposlenih, kar je približno devet odstotkov.

Podatki o številu okuženih po občinah

Po navedbah vladnega govorca ostajajo regije v vzhodnem delu države tiste, ki imajo najvišjo 14-dnevno incidenco na 100 tisoč. V Pomurju izstopajo Murska Sobota (26 okužb), Ljutomer (13), Lendava (12) in Beltinci (9). Na vzhodu imajo precej okužb tudi Celje (40), Velenje (42), Žalec (25), Šentjur (25), Šoštanj (14), Šmarje pri Jelšah (13), Rogaška Slatina (14) in Slovenj Gradec (16). Precej velikih žarišč je na tudi na jugovzhodu države: Krško (59), Novo mesto (55), Sevnica (26), Kočevje (25), Šentjernej (21), Brežice (16), Črnomelj (11) in Trebnje (12).

Kacin je dejal, da se večja žarišča pojavljajo tudi na primorskem koncu. Največ okužb je bilo v četrtek potrjenih v Izoli (30), sledijo še Koper (21), Nova Gorica (19), Piran (10) in Ajdovščina (9). V Postojni je bilo včeraj 24 novih okužb, v Ilirski Bistrici 19, v Cerknici pa 12.

Na Gorenjskem so v Kranju odkrili 33 okužb, na Jesenicah 17, v Radovljici 13. V Ljubljani so imeli včeraj 141 novookuženih. "Velja pa izpostaviti tudi bližnji Kamnik s 14 okužbami, Vrhniko tudi s 14 in Domžale z 12 ter Grosuplje z 11 novimi okužbami," je naštel Kacin. V Mariboru so imeli 81 okužb, na Ptuju 24, Hoče – Slivnica imata 14 in Pesnica 13 novih

Z aplikacijo MMCživo dogajanje spremljamo v živo, vsebine ves čas dopolnjujemo in popravljamo. Za morebitne napake, ki jih sproti odpravljamo, se opravičujemo.

Foto: EPA
Foto: EPA