Foto: Reuters
Foto: Reuters

Strategija cepljenja bo po zagotovilih pristojnega ministrstva pripravljena kmalu. "Krovna strategija cepljenja proti covidu-19 bo pripravljena najpozneje v treh tednih in bo fleksibilna. Z vsakim novim cepivom, ki bo dobilo dovoljenje za promet, se bo strategija dopolnila na izvedbeni ravni oziroma bo omogočala vključevanje izboljšav, ki jih bo prinesel nadaljnji razvoj cepiv proti covidu-19," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Predlog prednostnega seznama je v svoji strategiji pripravila Evropska komisija in države članice bodo v največji meri sledile tem usmeritvam v nacionalnih strategijah cepljenja. "Prvi, ki so v naših mislih, so domovi starejših občanov, osebe, starejše od 60 let s kroničnimi boleznimi, delavci zaposleni v zdravstvu ter zaposleni v kritični infrastrukturi," so navedli na ministrstvu.

Prednostni seznam cepljenih bodo pripravljali kaskadno, pri tem pa bodo upoštevali nianse oziroma indikacije zdravil, ki bodo znane po pridobitvi dovoljenja za promet v Evropski uniji, in glede na zastavljene cilje v strategiji cepljenja, pravijo.

Od vsakega proizvajalca cepiva bo država prejela cepivo postopno, predvidoma v štirih različnih zaporednih pošiljkah.

Precepljenost že v prvi polovici leta 2021?

Epidemiologi ocenjujejo, da je treba za varen zagon gospodarstva in nemoteno delovanje vrtcev, šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe doseči 60-odstotno precepljenost prebivalcev EU-ja. Po napovedih proizvajalcev, s katerimi je komisija sklenila dogovor, pričakujejo, da bo zadostna količina cepiva dobavljena v prvi polovici prihodnjega leta, kar pomeni, da bi lahko že v prvi polovici prihodnjega leta dosegli zahtevano precepljenost, so še zapisali na ministrstvu.

Epidemiologi ocenjujejo, da je za varno delovanje družbe treba doseči 60-odstotno precepljenost prebivalcev EU-ja. Foto: Reuters
Epidemiologi ocenjujejo, da je za varno delovanje družbe treba doseči 60-odstotno precepljenost prebivalcev EU-ja. Foto: Reuters

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem zagotovil, da na ministrstvu ne razmišljajo o obveznem cepljenju, bo pa pomemben del strategije tudi komunikacijski načrt za dvig ozaveščenosti o pomenu cepljenja za zagon gospodarstva in nemotenega delovanja šol, kulturnih ustanov in drugih delov družbe.

Velik logistični zalogaj

Nacionalna strategija bo razdeljena v tri podskupine. Za vsako od platform cepiva bodo pogoji razpošiljanja, shranjevanja in tudi priprave samega cepiva za cepljenje drugačni.

Najbolj zahtevna je temperatura shranjevanja pri enem od cepiv mRNA, pri katerem bo potrebno v času distribucije in shranjevanja, od mesta proizvodnje do prevzema in do dne cepljenja zagotavljati temperaturo minus 80 stopinj Celzija, da cepivo ohrani kakovost in učinkovitost. To je Pfeizerjevo cepivo. To je novost in je logističen zalogaj za vse države članice EU-ja, navajajo na ministrstvu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija se je s Pfeizerjem dogovorila, da bo vsem državam članicam na prevzemna mesta, ki bodo znana vnaprej, dostavil cepivo v transportnih kartonih s suhim ledom, ki bo ohranjal in vzdrževal zahtevano temperaturo. Ministrstvo je s proizvajalcem že imelo prvi delovni sestanek, ki je bil namenjen razjasnitvi tehničnih specifikacij, torej kaj lahko proizvajalec zagotovi do prevzema cepiva in svetuje, kako ravnati naprej in pravilno delati s cepivom do samega cepljenja.

Prav tako so že predvideli prevzemno mesto v Sloveniji za prvo količino nabavljenega cepiva. Ena od slovenskih bolnišnic ima namreč zamrzovalno omaro, ki zagotavlja razmere za ustrezno shranjevanje pri zahtevani temperaturi, pravijo na ministrstvu.

Naloga delovne skupine je, da glede na analize določi število cepilnih centrov, kamor bodo cepiva dostavljena in kjer se bodo hranila do same izvedbe cepljenja. Cepilni centri bodo regijsko enakovredno razporejeni in toliko, kot bo določenih cepilnih centrov, toliko manjših hladilnih zamrzovalnih naprav bo treba zagotoviti, pa tudi transportnih kartonov, da bo cepivo do mesta cepljenja ohranilo kakovost, učinkovitost in varnost.

Za vektorska cepiva se predvideva, da bosta možna razpošiljanje in shranjevanje med dvema in osmimi stopinjami Celzija, kar bo bistveno olajšalo celotno logistiko, pripravo na cepljenje in cepljenje samo.

Pogovor z Romanom Jeralo o cepivu