V okviru skupnega evropskega naročila cepiva proti covidu-19 je predvideno, da bi v Sloveniji do konca prihodnjega marca lahko cepili 480.000 prebivalcev. Foto: Radio Slovenija
V okviru skupnega evropskega naročila cepiva proti covidu-19 je predvideno, da bi v Sloveniji do konca prihodnjega marca lahko cepili 480.000 prebivalcev. Foto: Radio Slovenija

V Nemčiji bodo do sredine decembra vzpostavili 600 cepilnih središč. Kot napoveduje Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo, bomo tudi v Sloveniji cepljenje lahko začeli že čez dober mesec dni. "Pred dvema dnevoma sem imel stik z novo direktorico Evropske agencije za zdravila, ki za obvestilo javnosti nekako predvideva datum 14. december, če bo šlo vse po sreči. To za Slovenijo pomeni realno januarja," meni Štrukelj.

Dr. Jerala: »Odločiti se moramo za cepivo, ki bo prvo na voljo.«

"Zdaj je ključno, da čim prej pride prvo cepivo, da se prepeči prehitra, prezgodnja smrt, povzročena zaradi težkega poteka koronavirusne bolezni," je dejala sekretarka na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič. Kljub temu poudarja, da cepljenje proti covidu ne bo obvezno. "Zato, ker ne želimo med ljudmi ustvarjati kakršne koli stiske. Želimo pa seveda ljudi nagovoriti k družbeni odgovornosti, odgovornosti do svojega zdravja in seveda tudi do svojih bližnjih kolegov, prijateljev, celotne družbe," je dejala.

V okviru skupnega evropskega naročila cepiva proti covidu-19 je predvideno, da bomo v Sloveniji do konca prihodnjega marca lahko cepili 480.000 prebivalcev, poudarja Roman Jerala s Kemijskega inštituta. "Kar pomeni, da bi lahko z njim zaščitili tako rekoč vse prebivalstvo, ki je starejše od 65 let, in vse medicinske delavce, ki so v prvi bojni liniji," je pojasnil.

Kje in kako bo organizirano cepljenje ter kdo ga bo izvajal, pa bomo izvedeli najpozneje čez 14 dni.

Kdaj bi lahko bil viden učinek cepiva?