Ministrica je v murskosoboški bolnišnici med glavnimi prednostmi nove organizacije urgentnih centrov omenila celovito obravnavo kritičnega bolnika od terena do hospitalizacije kot nerazdružljive celote. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grgurič
Ministrica je v murskosoboški bolnišnici med glavnimi prednostmi nove organizacije urgentnih centrov omenila celovito obravnavo kritičnega bolnika od terena do hospitalizacije kot nerazdružljive celote. Foto: MMC RTV SLO/Jože Grgurič
Nezadovoljstvo z mrežo urgentnih centrov

Ministrica je v murskosoboški bolnišnici med glavnimi prednostmi nove organizacije urgentnih centrov omenila celovito obravnavo kritičnega bolnika od terena do hospitalizacije kot nerazdružljive celote.

Nova organizacija prinaša ločitev dosedanjega prekrivanja družinske in urgentne medicine ter uvedbo enotne dispečerske službe, bojazen zdravnikov in zdravstvenih domov, da jim nekaj jemljejo, pa je po njenem mnenju povsem odveč, saj bodo vsi pridobili. "Družinski zdravniki bodo zaradi tega imeli več časa za svoje bolnike, v urgentnih centrih ali satelitskih urgentnih centrih pa bo pomoč na voljo dan in noč, 365 dni na leto," je zagotovila ministrica.

Pomurce najbolj skrbijo podaljšanje dostopnega časa, neenaka obravnava v najbolj odročnih krajih in podatek, da v regiji ne načrtujejo niti enega satelitskega urgentnega centra, pri čemer je kar nekaj krajev zagotovo od urgentnega centra v Rakičanu oddaljenih več kot 20 minut. Kljub drugačnim zagotovilom so številni prepričani, da gre za varčevanje na njihov račun.

Na Ptuju se ne bo nič spremenilo
Na Ptuju, kjer so kot edina bolnišnica za zdaj ostali brez urgentnega centra, so dobili zagotovila, da se pri njih do njegove vzpostavitve ne bo spremenilo nič in bo do nadaljnjega ostal stari sistem z nočnima dežurnima službama tako na Ptuju kot v Ormožu.

Direktor ptujske bolnišnice Andrej Levanič je pozdravil predvsem to, da predvideni pravilnik in mreža vendarle vključujeta tudi ptujski urgentni center, ki je sicer izpadel iz evropsko sofinanciranih tovrstnih projektov, a bo morala zdaj zanj poskrbeti država.

Najbolj zaskrbljeni v Ormožu
Novosti najbolj skrbijo prebivalce ormoškega območja, kjer so pred časom zbrali celo več tisoč podpisov pod peticijo, s katero so nasprotovali predlaganim novostim in ukinitvi nočnega dežurstva v tamkajšnjem zdravstvenem domu.

Direktorica ormoškega zdravstvenega doma Vlasta Zupanič Domajnko je opozorila na pretekla zagotovila ministrstva, da bodo nekatere njihove predloge upoštevali in da dežurna služba v Ormožu ostaja. "Tukaj vas bomo držali za besedo, da se ne bi ob vzpostavitvi dispečerskega centra hitro zgodilo, da bo nočno dežurstvo ukinjeno," je dejala in predstavnike delovne skupine pozvala, da dobro premislijo, v čem se Ormož tako razlikuje od krajev, kot sta Sevnica ali Litija.

Po njenih besedah si želijo le enakovredne obravnave, ne pa da je celotna severovzhodna Slovenija brez satelitskega centra z izjemo Slovenske Bistrice. Ob tem je spomnila, da so tudi ob meji in velikokrat se zgodi, da nujno pomoč pri njih iščejo tudi z druge strani meje.

Zdravstvena ministrica je še povedala, da je pravilnik živa materija in da so mrežo oblikovali s podatki, ki so jih pridobili s terena. Če bodo dobili drugačne, bodo morali mrežo v prihodnje tudi prilagajati, za kar pa nujno potrebujejo čimprejšnjo vzpostavitev dispečerskih centrov, ki bodo imeli najboljši vpogled v podatke, je dodala.

Nezadovoljstvo z mrežo urgentnih centrov