"K nam gravitira okoli 100.000 prebivalcev, ki bi bili v primeru edinega takšnega centra v Mariboru ogroženi," je prepričan župan Ptuja. Foto: BoBo

Po besedah direktorja ptujske bolnišnice Andreja Levaniča jih odločitev države je in ni presenetila, a projekt urgentnega centra se vsaj za njih normalno nadaljuje. "To, da projekta ni v proračunu za letošnje leto, ni tako velik neuspeh, saj imamo vseeno pisno odločbo odbora za zdravje, ki je vladi naložil, da ptujsko urgenco uvrsti v mrežo," je dejal Levanič.

Z morebitnim dejstvom, da bi Ptuj izpadel iz mreže urgentnih centrov, pa se niso sprijaznili na tamkajšnji občini. Župan Miran Senčar je ob tem dejal, da odločitve DZ-ja niti ni razumel tako, da projekta ne bi izpeljali, pač pa, da je izpadel zgolj iz letošnjega proračuna.

"Prepričan sem, da je urgentni center potreben, saj k nam gravitira okoli 100.000 prebivalcev, ki bi bili v primeru edinega takšnega centra v Mariboru ogroženi, saj ne bi imeli takšne zdravstvene oskrbe, kot jo imajo preostali državljani Slovenije," je dejal Senčar, ki je pogovor na to temo napovedal tudi za bližnji kolegij županov Spodnjega Podravja.

Na ministrstvu za zdravje sicer še niso preveč konkretni glede prihodnosti ptujskega projekta, ki bi ga morali v celoti financirati iz integralnega proračuna. Pojasnili so le, da bo dolgoročno umestitev usklajena s programom postavitve celotne mreže nujne medicinske pomoči, razdeljevalne ter helikopterske reševalne službe.