Dva meseca po odprtju v novem urgentnem centru v Brežicah še vedno ne izvajajo nujne medicinske pomoči. Foto: Goran Rovan
Dva meseca po odprtju v novem urgentnem centru v Brežicah še vedno ne izvajajo nujne medicinske pomoči. Foto: Goran Rovan
V krškem zdravstvenem domu se bojijo, da bodo enoto nujne medicinske pomoči izgubili in jo prenesli v Brežice, čemur ostro nasprotujejo. Foto: Goran Rovan
Tudi zaposleni v Zdravstvenem domu Krško si želijo, da ukinitve ne bi bilo, tudi v dobro boljše oskrbe pacientov. Foto: Goran Rovan
V Brežicah še vedno brez nujne pomoči

V Brežicah so 11. novembra lani odprli novi urgentni center, prvi v mreži desetih, ki jih bomo v Sloveniji zgradili s pomočjo evropskih sredstev in zanje porabili 35 mio. evrov. Že ob odprtju je bilo precej nedorečenosti, tako da ta ni prevzel izvajanja nujne medicinske pomoči in naj bi po takratnih napovedih to začel izvajati šele s 1. januarjem letos. Vendar se te napovedi niso uresničile. Ministrstvo za zdravje namreč še ni pripravilo pravilnika o novi organiziranosti mreže nujne medicinske pomoči, ki bo veljal za vso Slovenijo.

Dražen Levojević, direktor Splošne bolnišnice Brežice, je seveda zaskrbljen, saj so v bolnišnici za potrebe urgentnega centra že zaposlili štiri triažne sestre, za katere še nimajo finančnega pokritja. O tem, kdaj bo nov pravilnik pripravljen in začel veljati, pa jih ni nihče obvestil. Kljub temu Levojević pravi, da urgentni center deluje in dodaja: "Trenutno izvajamo enovito bolnišnično urgenco, se pravi kirurško in internistično prvo pomoč, hkrati pa se oddelek za anesteziologijo, reanimatologijo in intenzivno zdravljenje vključuje v dejavnost tukaj v opazovalnici."

V brežiškem in krškem zdravstvenem domu pa še naprej izvajajo nujno medicinsko pomoč tako kot do zdaj. Slaven Bajić, specializant urgentne medicine v Zdravstvenem domu Krško o tem pove: "Za zdaj ostaja vse tako, kot je bilo do zdaj. 24 ur je odprta urgentna ambulanta v Zdravstvenem domu Krško, mi pa zagotavljamo 24-urno nujno medicinsko pomoč. Čez dan imamo dve ekipi, redno ekipo enega zdravnika in štirih tehnikov, ob tem pa še rezervno ekipo, ponoči in čez konec tedna imamo samo eno ekipo."

V Krškem so že lani nasprotovali ukinitvi nujne medicinske pomoči in pri tem vztrajajo tudi letos. Se pa čudijo, zakaj bo ministrstvo za zdravje potrebovalo še pol leta, da pripravi pravilnik. Andreja Turšič, reševalka v enoti nujne medicinske pomoči krškega zdravstvenega doma, pravi, da vseh zapletov glede izvajanja teh dejavnosti ne želi komentirati, se pa tako kot vsi zaposleni v tej službi zavzema za njeno ohranitev v dozdajšnji obliki. Turšičeva o razlogih za to pojasnjuje: "Glede na to, da imamo veliko oddaljenih terenov, se časi podaljšujejo, tako da si mi osebno želimo samo take organizacije, kot je bila do zdaj. In pri tem bomo tudi v prihodnje vztrajali in se zanjo borili."

Pri tem jih podpirajo tudi njihovi pacienti. Mira Pirc ukinitve ali prenosa te službe v Brežice ne podpira in dodaja: "Dobro bi bilo, da bi bilo vse to že urejeno, saj smo pacienti precej zmedeni, ker ne vemo, kam v nujnih primerih, saj se govori marsikaj. Dobro pa bi bilo, da ostane urgenca tukaj pri nas v Krškem, še posebej zaradi jedrske elektrarne in drugih nesreč, ki nas utegnejo doleteti."

V Krškem se seveda bojijo, kaj bo prinesel nov pravilnik o organiziranosti mreže nujne medicinske pomoči. Slutijo, da bo brežiški urgentni center kmalu moral to začeti izvajati, saj je bil za to zgrajen. To pa bo zagotovo pomenilo ukinitev te službe v krškem zdravstvenem domu, čeprav so jim do zdaj odgovorni obljubljali, da se to ne bo zgodilo. Na ministrstvu za zdravje zatrjujejo, da morajo najprej pripraviti pravilnik, za kar bodo potrebovali vsaj pol leta. Ob tem pa morajo zagotoviti še sistemsko financiranje dela v teh urgentnih centrih.

Za MMC Goran Rovan

V Brežicah še vedno brez nujne pomoči