Nevladniki predlog podpirajo v obliki, kot je pripravljen, saj bo po njihovem mnenju le tako zares učinkovit. Foto: Reuters
Nevladniki predlog podpirajo v obliki, kot je pripravljen, saj bo po njihovem mnenju le tako zares učinkovit. Foto: Reuters

Nevladniki zato v pismu pozivajo ministra za finance Dušana Mramorja in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška k razjasnitvi stališča v zvezi s predlogom zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov.

Opredeljevanje obeh ministrstev do predloga zakona in "uporaba lažnih argumentov, očitno podtaknjenih od tobačne industrije, kaže na pristranskost delovanja" in na spodkopavanje dolgoletnega truda na področju zmanjševanja rabe tobaka v Sloveniji, so prepričani.

Predstavnika ministrstev zato pozivajo, naj se do predloga opredelita, s tem pa potrdita ali ovržeta trditve, ki "precej obremenjujejo temeljna načela pravne in demokratične ureditve v Sloveniji".

Protestno pismo so pripravili v Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo in na Inštitutu Utrip. Pod pismo, ki je zasnovano kot peticija in ga nameravajo ministrstvoma predati v petek dopoldne, so se že podpisale še nekatere nevladne in druge organizacije.

Mramor: Skušamo najti najboljše rešitve
Poziv nevladnih organizacij je na novinarski konferenci po seji vlade že komentiral minister Mramor.

Dejal je le, da so v pogovorih z ministrstvom za zdravje in skušajo najti najboljše mogoče rešitve za to področje, ki je za zdravje zelo pomembno.